Recension

Ögonen i GazaBarn vapen i propagandan

GAZA. De norska läkarnas beskrivning av situationen i Gaza under den israeliska arméns attack 2009 kunde ha blivit ett viktigt dokument – om de inte hade opererat bort den ena av de stridande parterna, skriver Karl Steinick.

Publicerad
Annons

Ord är maktfaktorer, konstaterar de norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse i förordet till ”Ögonen i Gaza”, en skildring av deras arbete vid ett av den palestinska enklavens sjukhus under den israeliska invasionen i slutet av 2008 och början av 2009. Medvetna om detta får man anta att de bägge har valt sina formuleringar med omsorg. Det är inte något misstag när de skriver att den israeliska arméns attacker ”kom inte minst att riktas mot barnen i Gaza”.

Anklagelsen är bokens underliggande tes. Att barn skadades och dödades vid angreppen skulle alltså vara resultat av en medveten strategi från israelisk sida, inte en konsekvens av att striderna utkämpades i ett extremt tätbefolkat urbant område, därtill mot paramilitära grupper som blandade sig med civilbefolkningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons