Laddat på Fotografiska när höstsalongen startar

Här kan du se några av bidragen som visas på Höstsalongen på Fotografiska. Det handlar om den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. Såväl etablerade som amatörer och alla som vistas i Sverige är välkomna att skicka in sina bidrag. Höstsalongen öppnar den 6 oktober.

Text: SvD Kultur. Video: Jennifer Dysell.
Publicerad
Foto: Paula Claesson

”Laddar”

Paula Claesson, f. 1985, Örebro

Ladda batterierna i naturen

”Jag hade velat skriva att bilden handlar om hur utpumpad man kan känna sig av all stress och press, och hur bra det är att gå ut i naturen och ladda batterierna då. Men det var inte så jag tänkte när jag tog bilden. Sanningen är att jag helt enkelt fick idén från ett foto jag såg och tyckte var så briljant. Men nu när jag tittar på min bild ser jag bara det jag beskrev först. Och eftersom saker sällan blir som man tänkt sig från början, så får bilden ändå heta ’Laddar’.”

Paula Claesson bor i Örebro och är städerska.

”The Gathering”

Patrick Harnett, f. 1977, Göteborg

På ryttartävlingen i Glenbeigh

”Dundrande hovar på våt sand, ylande vind och piskande, nästan horisontalt regn. Barnryttare, flickor och pojkar. Kraftiga hästar, halvvilda. Det får mig att återvända år efter år. Glenbeigh ryttartävling, County Kerry, Irland 2016. ”

Patrick Harnett har irländskt påbrå. Han har rest runt i många år. Hittade lugn och ro i Sverige. Fotografin är hans lärare.

Annons

”Internblomstring”

Lisa Love Bäckman, f. 1984, Skellefteå

Vackert med dos av mörker

”Själva skapandeprocessen är viktig för mig då det kreativa arbetet i sig ger meningsfullhet. Ofta har jag en idé om vad jag vill åstadkomma innan jag börjar fotografera eller efterbehandla, men när väl skapandet tar fart så agerar jag i hög grad på instinkt. Mina bilder beskrivs ofta som tvetydiga med sina lekfulla, drömska eller vackra inslag, samtidigt som de nästan alltid bär på en dos av mörker.”

Lisa Love har skapat fotokonst sedan 2014 och ser sig som självlärd. Hon har innan dess arbetat ett år som porträttfotograf samt läst ett par kurser inom visuell kommunikation och digital stillbild.

Annons

”@jenny”

Sigyn Stenqvist, f. 1970, Älvsjö

Vardaglig galenskap

”Jag fotograferar människor i deras hem. Våra hem bär på spår och ledtrådar till vem eller vilka som bor där. Jag vill fånga spänningen mellan rummet och den jag porträtterar. Alla jag fotograferar är medskapande vilket har gjort detta till ett väldigt lustfyllt projekt, fullt av vardaglig galenskap.”

Sigyn Stenqvist arbetar som frilansande scenograf och kostymör. Hon är utbildad i London på Central Saint Martins College of Art and Design.

”Du är snart där”

Mika Manninen, f. 1971, Hägersten

Vandringar med kameran

”Hämtar inspiration från måleriet och min närmsta miljö. Söker i mina bilder ett tillstånd av leda, sorg och melankoli. I den här bildserien har jag gjort vandringar med kameran. Söker efter något som känns. Något som stannar kvar.”

Annons

Mika Manninen är bosatt och verksam i Stockholm. Har tidigare studerat på Valand. Arbetar med egna projekt utöver sitt brödjobb.

”Firmus Piett”

Tobias Kihlgren, f. 1986, Nacka

Lekfullhet och nostalgi

”Som barn lekte jag ofta med leksaksfigurer ute i skogen. Jag byggde upp världar av vad naturen hade att erbjuda. Jag minns dramatiken kring leken, skogens dofter, blöta kardborreskor och känslan av frihet. Som vuxen företagare med två jobb behöver jag komma bort ifrån stressen och då är skogen en bra plats för återhämtning och inspiration. Jag är på jakt efter årstidens estetiska signum, kanske har vitsipporna börjat blomma eller första snön fallit. Mitt mål är att ge liv till figurerna, att frambringa en sinnesstämning och att ge utrymme för betraktarens fantasi, lekfullhet och nostalgi.”

Annons

Tobias är 31 år gammal och bosatt i Sickla där han har tagit merparten av bilderna i serien. Han har utbildning i bl.a. konstpedagogik, psykologi och miljövetenskap. Tobias jobbar idag på Skansen och i en konstateljé. Han har nyligen startat kostymvästföretaget inVäst Stockholm AB och i somras spelade han sitt tredje Europeiska mästerskap i Dodgeball. Om du vill se fler av hans Star wars-bilder kan du gå in på Instagramkontot ”starwarsmacro”.

”Se mig!”

Jeanette Harkén, f. 1968, Stockholm

Jag arbetar. Var dag. För Dig.

”Jag arbetar, varje dag. Mitt arbete, tillsammans med bonden, ger dig produkter som berikar ditt liv. För dig är jag reducerad till ett koldioxidutsläpp, en miljöfara, en numrerad produktionsenhet på 9 000 liter per år. Men jag är Rosa, Dagmar & Pärla. Jag arbetar. Var dag. För Dig. Se mig. Se MIG!”

Annons

Jeanette Harkén arbetar som professionell fotograf sedan 90-talet. Ägare och grundare av Studio apelsin som främst arbetar med porträtt- och produktfotografering.

”Materia medica samlingen”

Elisabeth Henriksson, f. 1975, Enskededalen

Ursprunget till dagens läkemedel

”Röntgade växter. Jag har arbetat med att samla in och röntga växter som genom tiderna använts för sina medicinska egenskaper. 2012–16 gjorde jag en konstnärlig gestaltning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Bild- och interventionscentrum. Min idé var att visa på ursprunget till dagens läkemedel, samt att använda mig av bildtekniken som finns i huset. Växterna i samlingen har jag röntgat på avdelningen för mammografi på Sahlgrenska och de flesta växter kommer ifrån Botaniska trädgården intill. I samlingen ses bland annat johannesört, åkerfräken, rosenrot, kål och opievallmo.”

Annons

Elisabeth Henriksson är utbildad på Konstfack, och har sedan examen 2004 arbetat med konstnärliga gestaltningar i offentlig miljö, samt utställningar. Hon arbetar främst med materialet glas. Verket ”Materia medica” är hennes första inom fältet fotografi.

Fredrik Lerneryd, f. 1986, Sävedalen

En dröm om en balett där inget finns

”Den klassiska musiken som spelas ifrån en portabel högtalare, och de färgglada ballerinorna som lyser upp de gråa väggarna förvandlar den annars så kalla skolsalen till en balett studio. Tillsammans med organisationen Annos Africa håller Mike Wamaya i balettklassen i Kibera varje vecka. Folk undrar hur du kan drömma om balett i Kibera, en plats där inget finns, men om du har en dröm och jobbar hårt kan du bli vad du vill Mike Wamaya.”

Annons

Fredrik Lerneryd (1986) är född utanför Göteborg men bor i Kenya. En viktig sak för Fredrik är att berätta historier ifrån olika vinklar och försöka avbilda människor med värdighet och respekt.

”I hennes fotspår”

Erik Nylander, f. 1985, Sundsvall

En dag ska hon bli en erkänd örnjägare

”I 2000 år har kazakiska män tränat och jagat med hjälp av kungsörnar, innan historien nyligen tog en vändning. Femtonåriga flickan Aisholpan Nurgaiv från Mongoliet chockade sin omgivning när hon som första tjej deltog i och vann över alla män i världens största örnjägartävling. Projektet följer trettonåriga Bor Dameli Shokan i Mongoliska Altaibergen. Hon är en av få tjejer som går i Aisholpans fotspår hon tränar sin örn för att en dag nå drömmen om att bli en erkänd örnjägerska.”

Annons

Erik Nylander är en svensk fotograf med kandidatexamen i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han arbetar med dokumentära och kommersiella bildberättelser inom stillbild och film.

”So sad to see you go.”

Mattias Käll, f. 1977, Örebro

Allt vi slänger

”Hur mycket mat slänger jag? Och varför? Under 2016 dokumenterade jag all mat vi slängde i familjen. På fest. På resa. Hemma. För att det blev gammalt. För att vi har dålig ordning. För att vi inte orkade... Det blev 332 bilder och intressanta diskussioner på Instagramkontot @soosadtoseeyougo.”

I sitt konstnärliga skapande arbetar Mattias ofta med frågor kring hållbarhet, människa och miljö. Han är yrkesverksam konstnär och illustratör.

”We only come out at night”

Daniel Milton, f. 1974, Stockholm

På nätterna kommer raggarna ut

”Raggarkulturen sträcker sig tillbaka till 50-talet och är en del av vår svenska historia. Precis som sina föräldrar har personerna jag följer gjort detta till sin livsstil. De arbetar hårt i veckorna för att sedan ge sig ut på helgerna, ibland till och med i samma bilar som deras föräldrar en gång åkt i. Efterkrigstidens raggarrevolt lever vidare i generation efter generation men tiden står inte stilla; denna traditionellt starka manliga gemenskap visar sig vara mer jämställd än man kan tro. På nätterna kommer de ut.”

Daniel Milton är utbildad vid bland annat Fotoskolan STHLM och Akademin Valand och arbetar som frilansfotograf. Sedan ett drygt decennium tillbaka är han verksam som konstnär med en lång rad utställningar på gallerier, konsthallar och museer bakom sig.

Jennifer Dysell
Jennifer Dysell

Bild- och videoredaktör

Paula Claesson
Foto: Paula Claesson