S-topp avstod från att rösta

Socialdemokraternas utrikespolirtiske talesman Urban Ahlin var frånvarande när riksdagen beslutade att erkänna folkmordet på armenierna under första världskriget.

Ahlin har tidigare argumenterat mot förslaget, men alla närvarande socialdemokrater röstade i torsdags för ett erkännande.

Publicerad
PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Annons

Erkännandet av folkmordet på armenier möjliggjordes efter att socialdemokraterna under kongressen i höstas bytte fot i frågan och beslutade att verka för ett erkännande, tvärt emot partiledningens och Urban Ahlins inställning. I torsdags röstades förslaget igenom i riksdagen med mycket smal marginal, 131 mot 130 röster. Ahlin hade kvitterats ut under omröstningen. Det innebär att om han närvarat och röstat enligt sin inställning under kongressen i oktober hade motionen fallit, förutsatt att den alliansledamot som han kvittats mot också röstat mot erkännandet.

Urban Ahlin säger till SvD.se att anledningen till att han inte närvarande var att han var utkvitterad för att ägna sig åt valarbete i Skaraborg. Han vill inte säga hur han hade röstat om han närvarat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons