"Vi syrier är en förlorad generation"

”I början av min konstnärsbana inspirerades jag av Yves Klein och hans filosofiska tankar. På senare år har Gilles Deleuze, Guy Debord och situationisterna blivit betydelsefulla för mig, eftersom begreppet psykogeografi är en del av min konstnärliga praktik”, säger Nisrine Boukhari.
”I början av min konstnärsbana inspirerades jag av Yves Klein och hans filosofiska tankar. På senare år har Gilles Deleuze, Guy Debord och situationisterna blivit betydelsefulla för mig, eftersom begreppet psykogeografi är en del av min konstnärliga praktik”, säger Nisrine Boukhari. Foto: Daniella Backlund

Nyligen öppnade den syriska konstnären Nisrine Boukharis utställning ”Wanderism is a state of mind” på Bildmuseet i Umeå. Inspirationen kommer från hennes eget liv, som befinner sig i ständig rörelse på grund av situationen i hemlandet.

Cecilia Hansson
Publicerad
Annons

Första gången jag träffade Nisrine Boukhari var för knappt ett år sedan i Wien. Då pratade hon om hur hon kände sig osedd och utanför i konstlivet, trots att hon var doktorand på konsthögskolan. Hon var förvånad över att hon inte bjöds in att ställa ut sin konst.

Nu ses vi i hennes i tillfälliga ateljé på Södermalm i Stockholm – ett stort, kubliknande vitt rum med högt i tak. I ett hörn står en soffa och vid fönstret ett skrivbord med en dator. Annars är det tomt, så när som på några fastkletade rester i golvet, från en vernissage. Och jag möter en helt annan person.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons