Gustavsberg i unik satsning mot psykisk ohälsa

ROLLMODELL Att ångest och depression ökar är en utmaning för samhället. På den stora vårdcentralen i Gustavsberg samarbetar läkare och psykologer på nya sätt, både för att ställa rätt diagnos och ge den behandling som är bäst enligt forskningen. Samtidigt pågår ett antal forskningsprojekt.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Var tredje patient i väntrummet på en svensk vårdcentral har psykisk ohälsa av något slag. Om den upptäcks leder det inte sällan till ett recept på antidepressiv medicin och en tid för återbesök. Ändå är Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av till exempel ångest och depression glasklara, psykologisk behandling ska prioriteras. I värsta fall har inte symtomen utretts och den psykiska ohälsan förblir odiagnostiserad.

Primärvården har numera uppdraget att vara ”första linjens psykiatri”. Här ska allmänläkarna till exempel klara att fastställa om patienten som känner sig nedstämd har en bipolär sjukdom och riskerar att bli manisk av antidepressiv medicinering eller kanske ångestproblematik som bör behandlas med kognitiv beteendeterapi. Enligt den nya patientlagen ska patienten informeras om vilken behandling som har bäst vetenskapligt stöd för att själv få välja vård.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons