Analys

Jan Blomgren:Hårt slag mot demokratin

Jan Blomgren

Demonstranter har arresterats och ett kvinnligt rockband fick två års fängelse för olämpligt uppträdande i kyrkan. Men när den oppositionella parlamentsledamoten Gennadij Gudkov i går kastades ut ur duman har den Putinstyrda ryska regimen gått ytterligare ett steg längre på vägen bort från demokrati.

Jan Blomgren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Med röstsiffrorna 291–150 röstade duman för att utesluta Gennadij Gudkov ur parlamentet. Anklagelsen gällde Gudkovs affärsaktiviteter. Han är delägare i en säkerhetsfirma (anlitad av bland annat Ikea), men tar ingen aktiv del i skötseln och agerar därmed som minst 200 av de övriga parlamentsledamöterna.

I praktiken är Gudkovs ”brott” något helt annat. Efter att under många år ha tjänstgjort inom säkerhetstjänsten KGB och senare efterföljaren FSB blev han politiker och tillhörde länge Putins lojala gäng. Men den 56-årige Gudkov vägrade till slut gå i ledband och började reagera på missförhållandena i landet. Och när det uppenbart fuskades i parlamentsvalet i december 2011 sällade sig Gudkov till demonstranterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons