Smakprov

Efter att ha skrivit om vad som är i säsong i SvD föddes idén att göra en årstids-kokbok. I Smakernas återkomst ger Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson recept där exakta måttangivelser lyser med sin frånvaro.

Text och recept: Mats-Eric Nilsson och Anna Karin Strand Nilsson Foto: Lena Granefelt

Publicerad
Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Foto: LENA GRANEFELT
Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor   än du tror eftersom så mycket går bort.

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort.

Foto: LENA GRANEFELT
Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Foto: LENA GRANEFELT
Lammrulle med aprikos och pistasch.

Lammrulle med aprikos och pistasch.

Foto: LENA GRANEFELT
Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados

Foto: LENA GRANEFELT
Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor   än du tror eftersom så mycket går bort.

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort.

Foto: LENA GRANEFELT
Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Foto: LENA GRANEFELT
Lammrulle med aprikos och pistasch.

Lammrulle med aprikos och pistasch.

Foto: LENA GRANEFELT
Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados

Foto: LENA GRANEFELT
Mats-Eric Nilsson: Boken riktar sig till alla som har tröttnat på bleka tomater och jordgubbar mitt i vintern och vill hitta fram till de råvaror som för tillfället är bäst.

Mats-Eric Nilsson: Boken riktar sig till alla som har tröttnat på bleka tomater och jordgubbar mitt i vintern och vill hitta fram till de råvaror som för tillfället är bäst.

Annons
Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Foto: LENA GRANEFELT
Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor   än du tror eftersom så mycket går bort.

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort.

Foto: LENA GRANEFELT
Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Foto: LENA GRANEFELT
Lammrulle med aprikos och pistasch.

Lammrulle med aprikos och pistasch.

Foto: LENA GRANEFELT
Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados

Foto: LENA GRANEFELT
Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor   än du tror eftersom så mycket går bort.

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort.

Foto: LENA GRANEFELT
Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Foto: LENA GRANEFELT
1/5
Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Mats-Eric ”Den hemlige kocken” Nilsson.

Foto: LENA GRANEFELT
2/5
Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor   än du tror eftersom så mycket går bort.

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort.

Foto: LENA GRANEFELT
3/5
Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost.

Foto: LENA GRANEFELT
4/5
Lammrulle med aprikos och pistasch.

Lammrulle med aprikos och pistasch.

Foto: LENA GRANEFELT
5/5
Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados

Foto: LENA GRANEFELT

KOKBOK: SMAKERNAS ÅTERKOMST

Toast med bondbönor. Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort. Foto: LENA GRANEFELT

Toast med bondbönor

Ta mer bondbönor än du tror eftersom så mycket går bort. Det är lite pyssel att få till den här mackan. Men den är värd besväret och varenda tugga är en lyx.
Till receptet

Vintips: Menetou-Salon Les Thureaux, 99 kr, Loire, Frankrike, 5334. Friskt & fruktigt.

Bräserad mangold med pinjenötter. Gott till lamm eller en bit fetaost. Foto: LENA GRANEFELT

Bräserad mangold med pinjenötter

Mangold är både milt smörig och aningen besk och dessutom väldigt snygg. Det här är gott till lamm eller en bit fetaost.
Till receptet

Vintips: Orballo Albariño, 89 kr, Galicien, Spanien, 2696. Friskt & fruktigt.

Annons
Annons
Lammrulle med aprikos och pistasch.

Lammrulle med aprikos och pistasch.

Foto: LENA GRANEFELT
Flamberade äpplen i calvados

Flamberade äpplen i calvados

Foto: LENA GRANEFELT
Mats-Eric Nilsson: Boken riktar sig till alla som har tröttnat på bleka tomater och jordgubbar mitt i vintern och vill hitta fram till de råvaror som för tillfället är bäst.

Mats-Eric Nilsson: Boken riktar sig till alla som har tröttnat på bleka tomater och jordgubbar mitt i vintern och vill hitta fram till de råvaror som för tillfället är bäst.

Lammrulle med aprikos och pistasch. Foto: LENA GRANEFELT

Lammrulle med aprikos och pistasch

Lammkött betyder i affären för det mesta färs och kotletter, så man måste fråga i rätt typ av butik för att få tag i en hel sida. Då kan man göra en fylld lammrulle som räcker till många.
Till receptet

Vintips: Mas Louise, 89 kr, Rhône, Frankrike, 6470. Kryddigt & mustigt

Flamberade äpplen i calvados Foto: LENA GRANEFELT

Flamberade äpplen i calvados

Det här är en snabblagad dessert som rätt utförd kan ge ett flertal stilpoäng. Äpplena bör vara syrliga och får inte ha någon tendens till mjölighet.
Till receptet

Vintips: Nederburg Noble Late Harvest, 79 kr, Sydafrika, 2741, sött.

Mats-Eric Nilsson: Boken riktar sig till alla som har tröttnat på bleka tomater och jordgubbar mitt i vintern och vill hitta fram till de råvaror som för tillfället är bäst.

Vinn kokboken

Vi lottar ut
fem exemplar av
Smakernas återkomst av Mats-Eric Nilsson (Ordfront)). Skicka namn och adress till
koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 9 september.
Märk mejl eller vykort med
Årstider.

Hallå där Mats-Eric Nilsson

Vad bjuder du på i din nya kokbok?

Mats-Eric Nilsson, Den hemlige kocken, Äkta vara-förespråkaren och SvD Kökets egen skribent.
Till artikeln

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons