Varvsägaren som har vind i seglen

Att vara varvsägare och båtbyggare kan vara lika roligt som besvärligt. Det vet vd Magnus Rassy mer än de flesta. Men i år råder högtryck på familjevarvet. Nu i helgen väntas över 20 000 besökare till Öppet varv i Bohuslän.

Publicerad
Magnus Rassy, vd för segelbåtsvarvet Hallberg-Rassy.

Magnus Rassy, vd för segelbåtsvarvet Hallberg-Rassy.

Foto: Hallberg-Rassy
Annons

När branschorganisationen Sweboat för 20:e året drar ihop till ”Öppet varv” på Orust i Bohuslän, sker det som alltid i ”hemmahamnen” för Magnus Rassy. Det är alltså i det lilla kustsamhället Ellös på västra Orust, känt för segelbåtsvarv, som det är dags för stor sommarbåtmässa. Omedelbart intill ligger Sveriges största segelbåtstillverkare där Magnus Rassy tog över som vd efter pappa Christoph Rassy för tolv år sedan.

Det blåste närmast orkan över Orusts klassiska varvsnäring för ett par år sedan. Många småvarv gick i konkurs, och ”Storvarsel” löd rubrikerna även om Hallberg-Rassy-varvet. Men nu, 2015, är undergångsrubrikerna som bortblåsta. ”Nattskift på Hallberg-Rassy”, rapporterades i våras. Något ljusare världskonjunktur i kombination med försvagad krona har fått fart på exporten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons