ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Utförsäkrade kan bli utan pengar

Villkoren för de sjukskrivna som blir utförsäkrade vid årsskiftet uppmärksammas alltmer. Sammantaget berörs 54000 personer nästa år. Fler och fler – inklusive Försäkringskassan – varnar för att deras nya ersättningar kan försenas. Och det blir mer och mer oklart hur många som är tillbaka hos Försäkringskassan nästa år.

Anna Danielsson
Publicerad
Annons

Skälet till att utförsäkringarna sker är att regeringen har satt en bortre gräns för hur länge sjukskrivna får uppbära sjukpenning och att möjligheten till tillfällig förtidspension upphör. Effekterna av de här förändringarna märks nästa år och inte minst vid årsskiftet. Då blir 15000 personer utförsäkrade. Men vissa av de här förändringarna har skett väldigt snabbt. Det gäller till exempel möjligheten för utförsäkrade som tidigare varit medlemmar i en a-kassa att bli medlemmar igen. Förslaget lades i oktober, ett lagförslag kom i förra veckan och riksdagsbeslut fattas i december. Men de som omfattas måste agera nu.

Försäkringskassan försöker informera de berörda om förändringen men skickar allt tydligare signaler om att de berörda sannolikt inte uppfattat förändringen. Därmed riskerar de att få en för låg ersättning eller i värsta fall ingen ersättning alls. Förutom informationssvårigheterna riskerar a-kassorna att bli en flaskhals. Många a-kassor har redan lång väntetid på grund av den höga arbetslösheten och nu ska en ny grupp hanteras, med regler som många uppfattar som krångliga.

Laddar…