De somaliska barnen räddade Yllestad

Byskolan har räddats och busslinjen är kvar. Pragmatiska beslutsfattare, somaliska barn och en rektor som tror på integration är vad som krävdes för en fortsatt levande landsbygd i trakten kring Falköping.

Karin Thunberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Att få lära sig saker, det är bäst. I dag har vi lärt oss om giftiga svampar och reflek … Reflexer heter det. Såna man har när det är mörkt, säger tioårige Mohameddeeq innan han på lätta strumpfötter studsar vidare till nästa lektion.

Det är måndag i Yllestad, två mil utanför Falköping. På ytterdörren till skolan som just fyllt 101 år sitter ett märke med ”Lärare mot rasism”. På andra sidan dörren kan man, utan överdrift, säga att världen möts. Av skolans 35 elever kommer 23 från närmaste byn Kättilstorp. Tolv kommer från Somalia, efter jul utökas de med ytterligare fem. Tillsammans delar de lektioner och lekar, problem och lösningar. Som nu när de ska reda ut vad ”det är trevligt att vara betydelsefull men det är mer betydelsefullt att vara trevlig” betyder. Första kruxet är ordet trevlig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons