Pippi Långstrump 70 år

Hon vill inte bliva stur, men nu fyller Pippi Långstrump 70 år. Den 21 maj firas hennes födelsedag. Sedan den första boken har historien om Pippi spridits över världen, älskats, förvanskats och moderniserats. Klicka vidare för att se fler bilder från Pippis resa under 70 år.
Reporter: Elin Pärsson

Publicerad
Annons

Presenten till Karin
1945 gav Rabén & Sjögren ut första boken om Pippi Långstrump. Det outgivna manuset var en present från Astrid Lindgren till dottern Karin, och refuserades först av Bonniers. Sedan dess har den spridits över världen, älskats, förvanskats och moderniserats. På bilden: skådespelaren Inger Nilsson i filmatiseringen av Pippi Långstrump. Klicka vidare för att se fler bilder från Pippis resa under 70 år.

Längtan efter att vara fri
Det var som om barnlitteraturen hade längtat efter en Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Kriget var slut, delar av Europa förvisso i ruiner men allting kanske, ändå, möjligt - också en flicka som bor ensam i en vildvuxen villa. ”Det fanns en förfärlig längtan efter att vara fri, efter att inget skulle förtrycka en, och Pippi klev fram som den som sade 'det fixar sig, det ska inte vara så längre'. Hon var som en ventil, även för Astrid” säger Astrid Lindrens dotter Karin Nyman. På bilden: Inger Nilsson som Pippi under inspelningen av ”Pippi på de sju haven” i augusti 1969.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons