ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kejsaren knäckte Kubrick

Det har producerats tusentals filmer och böcker om Napoleon. Men en av de största satsningarna blev aldrig fullbordad. Napoleon-fantasten Mats Gellerfelt dyker ned i en gigantisk nyutgiven bok om Stanley Kubricks havererade filmprojekt om den mytomspunne kejsaren.

Mats Gellerfelt
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad kan man skriva om en film som aldrig producerades? Uppenbarligen en hel del. Åtminstone 1112 sidor, låt vara på tre språk (engelska, franska, tyska) och med ett enormt illustrationsmaterial av magnifikt slag. Det rör sig om soffbordsförlaget Taschens (tillsammans med Phaidon ledande på just det området) nyutgåva om den av Stanley Kubricks (1928-1999) under fem år, med början 1967, gigantiska satsning på att göra den definitiva filmen om Napoleon Bonaparte, fransmännens kejsare. Lika gigantisk är denna volym, som man sannerligen inte sitter och läser på bussen. Den är så stor att man inte riktigt vet hur den skall hanteras. Ett onekligen märkligt faktum är, att medan det talas allt mer om läsplattor och dylikt, blir just den här sortens böcker bara allt större.

Från början utgavs Stanley Kubricks ’Napoleon’: The greatest movie never made (under redaktion av Aliston Castle), i en box, formgiven efter en av kejsarens historieböcker i vackert grönt band, inuti vilken det låg hanterliga volymer med och om allt från faksimil av manuskriptet, maskinskrivna registerkort, ett omfattande bildmaterial, korrespondens, bandutskrifter, redaktionella texter och mycket, mycket annat.

Laddar…