ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Drömmen om ett imperium lever vidare

Efter tio år med otaliga förvärv har Vattenfall flaggat för försäljning av sin tyska stamnätsdel. Men denna behöver inte vara starten på en ny era av stora försäljningar och omvandling av verksamheten. För så länge staten inte kommer med ett nytt ägardirektiv lever Vattenfalls europeiska imperie­drömmar vidare.

Linda Flood
Publicerad
Annons

Försäljningen av stamnätet i Tyskland kommer efter påtryckningar från både EU och regeringen och har enligt Vattenfall varit en surdeg sedan 2008. Även om Vattenfall sålde av betydande tillgångar i Norge i samband med förvärven i Tyskland i början av 2000-talet och företaget efter det har sålt ägarandelar i vattenkraftverk och i lokala energiföretag räknas ändå försäljningen som den första riktigt stora efter otaliga förvärv runt om i Europa.

Men försäljningen behöver absolut inte signalera att det blir fler med nye vd:n Øystein Løseth i spetsen. För trots allt är Vattenfalls vision fortfarande att vara ett av Europas ledande energibolag och så länge ägaren, det vill säga regeringen, inte ändrar bolagets ägardirektiv kan Vattenfall ånga på runt om i Centraleuropa. Mättnadskänslan har inte infunnit sig och så länge bolaget tjänar pengar gnuggar regeringen händerna.

Laddar…