Världens största drönare snart flygbar

I ett reportage i brittiska BBC visas ett gigantiskt zeppelinarliknande skepp upp. Fartyget är inte bara det längsta flygbara skeppet i dagsläget, det ska även kunna flygas obemannat och flytta mer material än 50 helikoptrar samtidigt.

Publicerad
Annons

Det är oklart om man kan kalla fartyget för flygplan, en modern zeppelinare eller drönare. Skeppet som är sponsrat av USA:s flygförsvar och nu byggs i England mäter hela 92 meter på längden, men det här är bara en prototyp. Nästa version av planet kan komma att bli 100 fot längre, det vill säga drygt 122 meter långt. Skeppet är i dagsläget världens längsta flygbara farkost, men är ändå betydligt mindre än zeppelinare som Hindenburg, som vid sitt färdigställande 1935 mätte strax över 245 meter.

Vad som gör det här planet till banbrytande är utformningen. Farkosten består av tre cigarrliknande uppblåsbara pontoner vilket möjliggör att fordonet kan dra nytta av samma aerodynamiska krafter som en flygplansvinge. Fordonet är också tyngre än luft och kan därför både starta och landa utan inblandning av hangarpersonal. Faktum är att fordonet kan kontrolleras via fjärrkontroll både vid start och landning. Det kan även landa på vatten, skriver BBC.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons