ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Hälsa

Bada badkar har liknande hälsoeffekter som en joggingtur

Text: Victor Johansson - 29 mars 2017

Trött på regn, skavande löparskor och brännande träningsvärk? Glada nyheter! Nu kommer forskningsrapporter om att du bränner lika mycket kalorier av ett varmt bad hemma i badkaret. Det är Dr Steve Faulkner, forskare på Loughborough University, som presenterar uppgifter om att det är lika kaloribrännande att bada badkar som att jogga. Detta rapporterar Elle.

Dr Steve Faulkners studie – där patienterna har fått bada badkar en timme och cykla en timme – visar att det sänker blodsockret och bränner kalorier på samma nivå.
– De svarade på liknande sätt till både cykling och bad, säger Dr. Faulkner. Men blodsockret nådde tio procent lägre höjder hos de som badat jämfört med de som motionerat.

Rapporten visar att cyklingen brände fler kalorier, men timmen i badkaret gjorde av med lika mycket kalorier som en 30-minuters powerwalk.

Doktor Faulkner poängterar dock för BBC News att ett varmt bad inte på något sätt ersätter träning och framhåller att man bör träna minst 150 minuter per vecka. Däremot ser han studien om varma bad som en potentiell lösning för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer men av olika anledningar har svårt att träna.

Så tappa upp ett varmt bad, tänd värmeljusen runt badkarskanten, häll upp en aromaolja och sjunk ner med en suck. Det är bra för dig.