ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Mode

”Klockan gör sig bäst så diskret som möjligt”

SPG:s klockexpert har träffat duon bakom podcasten ”Stiljournalen” för att prata om klockan som en stilmarkör.

Text: Olof Nithenius - 10 april 2017

Att klockor och stil går hand i hand är helt sant. Främst för män, är det kanske klockan ihop med vigselring och manschettknappar det enda smycke som bärs. Valet av klocka kan också säga väldigt mycket om en persons stil.

Vi har intervjuat Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck som ligger bakom ”Stiljournalen”, en av Sveriges kanske mest inspirerande podcasts just nu. Med stor kunskap, tydliga uppfattningar och glimten i ögat delar de med sig av sina tankar kring stil i allmänhet. Vi frågade herrarna hur de ser på klockan som stilmarkör.

Ni driver den populära podden Stiljournalen och som namnet antyder resonerar ni kring stil i alla dess former. Hur ser ni på klockan som en stilmarkör? Vad är egentligen god stil när det kommer till att bära en klocka?

– Klockan är ingen stilmarkör, det där är ett missförstånd. Klockan är ett funktionellt smycke på sin höjd, med olika mycket guld och diamanter på. Vi är ganska eniga om att klockan generellt sett gör sig bäst så diskret som möjligt.

Jag vet att ni (läs Fredrik) gillar regler och etikett. Hur är det med matchning av en klocka. Om en man har en vigselring i guld bör eller måste klockan också vara i matchande ton? Och bär man svarta skor och då förhoppningsvis svart bälte (om man nu envisas med bälte för att byxorna är för stora i midjan) måste då klockarmbandet vara i samma färg?

– Nummer ett så är vi helt emot matchning i alla dess former. Nummer två så har man aldrig skärp till kostym. Det gör det hela mycket enklare, eller hur? Använd den klocka du har. Eller i och för sig… det är inte så dumt att matcha klocka med vigselring. Metall kanske ska matchas med metall när vi tänker efter.
Filip: – När jag skulle gifta mig och valde ut ring så fick en mycket hjälpsam säljare på NK mig att ställa mig framför spegeln för att se hur ringen såg ut tillsammans med min stålklocka. Hade hon inte fått mig till det hade jag troligen gått därifrån med en ring i rött guld, vilket torde vara det mest klassiska.

Jag vet att ni fullkomligt älskar smokingen och tar alla tillfällen som ges, och även gärna skapar tillfällen för att få anledning att bära det. Vilken typ av klocka bär man till smokingen?

Fredrik: – Jag tycker inte att man har klocka till smoking överhuvudtaget. Det är något som stör och bryter av i den annars så stiliga och rofyllda klädseln. Så lite som möjligt ska störa den svarta siluetten från nacke till häl. Man kan däremot med fördel bära en rova. Helst i bröst- eller byxfickan.

Filip: – Jag tycker att det ser lite sportigt ut med en liten plastklocka till smoking. Det gör nåt med identiteten. Men det kräver klanderfri smoking såklart. Så fort man tummar på passform och stil på smokingen så blir det svårt att spexa till den.

Är det verkligen god stil att flasha med dyr och iögonfallande klocka? Jag ser inte sällan personer som klär sig rätt hyfsat och vill ge sken av att ha en god stil som mer en gärna viftar med en klocka på 44mm eller större i någon ädelmetall som kostar som en normal svensk årslön. Är det okej eller lite vulgärt?

– Det är urhärligt med folk som är stolta över sitt värv och vill visa upp sin framgång. Good for them! Men… det finns så mycket mera kreativa och eleganta maner att göra detsamma på, så nej det kanske inte är så starkt förknippat med god stil.

Vad bär ni själv för klocka eller klockor och vad är er relation till dem?

Fredrik: – En Jaeger leCoultre Reverso med svart läderband och en MontBlanc Heritage Chronometer i guld men favoriten är Eterna som jag har ärvt av min farfar. De två förstnämnda bär jag när jag tycker det passar till resten av kläderna, men den sistnämnda finns det ett djupt affektionsvärde i. Klocka kan komma på lite närsomhelst, men aldrig när jag är klädd ”över” kavaj.

Filip – Jag har ett tiotal klockor ungefär, som används aktivt ibland. Just nu är jag inne i en helt klocklös period av någon anledning. Det är egentligen bara två klockor jag har en relation till och det är min Rolex Submariner från slutet av 80-talet och min MontBlanc Meisterstück Automatic Date (utslitet svart läderarmband, och därför i nuläget med navy canvas-band från TRIWA). Rolexen var en studentpresent från mina föräldrar, och den betyder väldigt mycket för mig, det är en symbol för en speciell tid. MontBlanc-klockan fick jag i morgongåva av min fru så den har också en väldigt speciell plats i hjärtat. Jag är uppvuxen med en samlande och hamstrande pappa, och det fanns framförallt två mysiga små ritualer kopplat till prylar i barndomen som lever kvar idag: den ena att öppna vapenskåpet och inventera och den andra att prova sig igenom pappas klocksamling.

En sista fråga, i första hand till dig Fredrik eftersom du är ett lexikon på området och har enorm kunskap när det kommer till sociala hierarkier. Jag har nämligen personligen en tes som i 9 fall av 10 stämmer ganska bra. När jag under min uppväxt men även idag betraktar vad folk bar och bär för klocka så kan man generellt sett se om någon kom från en gammal förmögen familj genom att titta på klockan. Om de hade en Omega, Longines, gammal Cartier eller annan vintageklocka så var det nästan alltid vad man kan kalla "gamla pengar". Personer med nyare förmögenheter bar gärna Rolex. Håller du med mig?

– Håller inte riktigt med. Jag har ju som bekant instiftat någon form av oskriven regel, som allt oftast stämmer ganska bra: desto mindre klocka desto äldre pengar. Varumärket visar sig vara relativt egalt.

Det här är Stiljournalen:

Fredrik af Klercker, 39 år, Vasastan

Fredrik är en livskonstnär som älskar att klä upp sig. Han har bloggat, pratat, skrivit krönikor och spelat in kortare filmer på ämnet stil under flera år. Fredrik gav 2015 ut boken ”Stiljournalen: Allt om klassisk herrstil”. En stilguide för den moderna mannen ur ett historiskt och praktiskt perspektiv som erbjuder såväl inspirerande som instruktiv läsning. Han är just nu aktuell som ena halvan av podcasten Stiljournalen samt med skjortmärket som även bär hans eget namn – afKlercker.

Filip Strömbäck, 38 år, Lidingö
Filip är en förortsfarsa utan gympabrallor. Han spenderar dagarna som konsult på Navigio, där han stöttar finansbranschen med att hitta, behålla och utvärdera sina stjärnskott och toppchefer. Han kan räkna slips-lösa dagar i hela sitt yrkesverksamma liv på två händer och vurmar för kostym och slips i rådgivarrollen. Han är aktuell som den andra halvan av duon bakom Stiljournalen, och som den ständige eleven i lektor af Klerckers klass.