Storbråk om artikel i Aftonbladet

Sveriges ambassadör i Israel tar avstånd från en artikel publicerad i Aftonbladet, som handlar om att unga palestinska män misstänks ha fått organ stulna av israeliska armén. Publiceringen har lett till ett ramaskri i Israel med hård kritik mot Sverige. Men att ambassadören går opinionen till mötes är inget som Utrikesdepartementet ställer sig bakom.

Carina Stensson
Publicerad
Annons

Reportaget i Aftonbladet är skrivet av journalisten och författaren Donald Boström. Han beskriver hur han själv bevittnade att en ung allvarligt skottskadad man som förts bort av israeliska militären, fördes tillbaka död fem dagar senare. Han var då uppskuren från buken till hakan och därefter ihopsydd. Aftonbladet publicerar också en bild på kroppen.

Händelsen inträffade 1992, och Donald Boström har tidigare lyft fram palestinska misstankar om organstöld. I måndagens artikel på Aftonbladets kultursidor kopplar han dock ihop sina tidigare erfarenheter med gripandet i juli i år av Levy Izhak Rosenbaum i USA, en man som anklagas för att i åratal ha ägnat sig åt illegal organhandel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons