Graffitiprojekt vänder upp och ned på seendet

Kolingsborg vid Slussen  har målats vitt och under sommaren bjuder Stockholm stad in gatukonstnärer att måla om byggnaden.
Kolingsborg vid Slussen har målats vitt och under sommaren bjuder Stockholm stad in gatukonstnärer att måla om byggnaden. Foto: Christine Olsson/TT

KULTURDEBATT Graffitiprojektet på Kolingsborg möter nyfikenhet hos dem som besöker platsen. Men vi visar gärna Callenbergs konst också – på Liljevalchs våren 2016, skriver Mårten Castenfors på Stockholm konst.

Publicerad
Annons

Kolingsborg på Slussen skall rivas – ett beslut taget av både nya och gamla majoriteten i Stadshuset – vilket förklarar varför Stockholm konsts projekt, med några av Sveriges främsta graffitikonstnärer, just nu sker på Kolingsborg. Nu kräver rivningsmotståndarna inte bara att Slussen skall bevaras utan också, om så inte sker, att Slussen och Kolingsborg (som i sig inte är en ursprungslig byggnad utan ett senare tillägg) i så fall skall rivas i originalskick, vilket kan synas något parodiskt.

På Stockholm konst arbetar vi i stället utifrån rivningsbeslutet och vi vill med vårt samtida måleriprojekt frammana ny energi via ett vackert konstnärligt avsked som dygnet runt, helt gratis, kan ses av hundratusentals stockholmare och turister under några månader. Stockholm konst och de inbjudna graffitikonstnärerna ser därtill detta som ett utmärkt tillfälle att visa upp graffitin som konstart på en ytterst central plats i Stockholm. Ett antal lobbyister, med utmärkta kontakter i medier, styr just nu bilden av konstprojektet på Kolingsborg. På plats bland nyfikna stockholmare och turister i alla åldrar hörs dock helt andra tongångar. Där möter vi i stället en stor nyfikenhet inför projektet och konstens fantastiska förmåga att vända upp och ned på vårt invanda seende.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons