Microsoft överklagar domen

Microsoft går nu in i ytterligare en tung rättslig strid, efter den med de amerikanska konkurrensmyndigheterna för ett par år sedan. Domen är att Microsoft ska betala böter på 4,6 miljarder kronor för att programmet Media Player integrerats i Windows på ett sätt som enligt kommissionen gör att andra mjukvarutillverkare stängs ute.

Erik Bergin
Publicerad
Annons

Inom 70 dagar ska Microsoft lämna in sin överklagan av beslutet till EU-domstolen i Luxemburg, som är nästa instans. Att Microsoft överklagar beror inte främst på bötesbeloppet. EU-kommissionen har också ålagt Microsoft att dels ge ut en version av Windows inom 90 dagar som inte innehåller Media Player, dels att lämna ut mer av operativsystemets källkod till konkurrenter för att de enklare ska kunna anpassa sina egna program till Windows.

På en telefonkonferens igår gick Brad Smith, vice områdeschef för strategifrågor hos Microsoft, till hårt motangrepp mot just de två punkterna i den ansvariga kommissionären Mario Montis beslut.
– Beslutet att kräva av oss att vi lämnar ut vår källkod kan inte tas tillbaka, om vi senare skulle vinna i en högre instans. Vore det inte bättre att fatta ett beslut som tillåter utvecklingen att gå framåt, istället för det här som innebär att den fryses, kommenterade Brad Smith retoriskt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons