ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Gunilla von Hall:EU:s vapenhandel med kränkande länder ökar

Gunilla von Hall

Många länder i Europa sätter mänskliga rättigheter i andra hand när det gäller vapenhandel. Under de senaste fem år har inte mindre än elva europeiska länder sålt vapen eller ammunition till Saudiarabien, enligt Sipris handelsregister. Ryggradslöst, tycker vissa. Nödvändlig realpolitik, säger andra.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

GENÈVE Ska moraliska överväganden väga tyngre än värdefulla exportmarknader i vapenhandeln? I Europa tycks frågan ha ett svar i teorin och ett annat i praktiken. Det framgår i alla fall av en studie som gjorts av den amerikanska forskaren Jennifer L. Erickson vid Boston College.

Hon har studerat EU:s vapenexport mellan 1990 och 2012, och kommit till slutsatsen att EU i ökande grad exporterar vapen till länder med människorättsbrott. Detta trots att EU 1998 antog en uppförandekod med åtta kriterier för exportlicenser, inklusive respekt för mänskliga rättigheter och bibehållande av fred. Samt trots att samtliga 28 EU-länder 2013 undertecknat FN:s vapenhandelsavtal som förbjuder handel med konventionella vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter eller använder dem mot den egna befolkningen.

Laddar…