Humor: Katt-, ost- och snarkforskning prisades

Kan regelbundet didgeridoo-spelande hjälpa mot snarkning? Varför har äldre män stora öron? Kan man mäta hur pass äcklad man kan känna sig av ost?

Dessa forskningsfrågor får dig kanske att skratta – och sedan tänka efter en smula. Därför är de några av årets vinnare av humorpriset Ignobel.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Totalt är det tio priser som delas ut i tävlingen, vars namn är en lek med orden Nobel och engelskans ignoble som betyder ungefär simpel, tarvlig eller ovärdig. Vid en ceremoni vid Harvards universitet i USA gick bland annat fredspriset till redan nämnda snarkforskning. Med för att ta emot priset var bland annat den allra första patienten, som inspirerade till forskningen.

Tanken med Ignobel är att uppmärksamma forskning som vid första anblicken förefaller lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande. Fler som anses ha träffat rätt i år är forskare från Frankrike och Singapore, som med hjälp av flödesdynamik undersökt om katter både kan vara solida och flytande. De tilldelas därför fysikpriset. Kognitionspriset går till ett internationellt forskarlag som har kunnat visa att många enäggstvillingar inte klarar av att skilja varandra åt visuellt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons