ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Intervjufrågan som glöms – kan drabba din pension

Experter talar om att inkomstpensionen kommer utgöra 40–50 procent av vår slutlön. Tjänstepensionen blir därmed viktigare.
Experter talar om att inkomstpensionen kommer utgöra 40–50 procent av vår slutlön. Tjänstepensionen blir därmed viktigare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har tagit bort avdraget och höjt skatten på privat pensionssparande och våra pensioner väntas bli lägre framöver. Det gör att den pension du får från ditt jobb blir allt viktigare, men bara två av tio svenskar frågar om tjänstepension vid sin anställningsintervju. Det visar en ny undersökning.

Frida Bratt
Publicerad

En del experter talar om att inkomstpensionen endast kommer att utgöra 40–50 procent av vår slutlön. Det gör att tjänstepensionen blir allt viktigare. Den väntas stå för nära hälften av den totala pensionen för många arbetstagare. Trots det är det bara 17 procent av svenskarna i arbetsför ålder som tog upp ämnet tjänstepension vid den senaste anställningsintervjun. Det visar en Sifo-undersökning, med 1 019 deltagare i alla åldrar, som gjorts på uppdrag av de aktörer som står bakom Tjänstepensionens dag, en dag med syfte att få fler att uppmärksamma tjänstepensionen.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, tycker att det är olyckligt att så få kräver pension av jobbet.

Laddar…