"Finns en stor rädsla för islamisering i Turkiet"

Militären i Turkiet har en historia av statskupper bakom sig, och har historiskt sett sig som en beskyddare av sekularism. Också fredagens kuppmakare talade om att Erdoğan “urholkat sekulär rättsäkerhet”. Bilden av militären är splittrad, många kurder ser den som en förtryckande makt. Men efter fredagens misslyckade kupp ökar rädslan för islamisering, säger Turkietkännaren Helin Sahin.

Publicerad
Emrah Gurel /AP
Foto: Emrah Gurel /AP
Annons

Fredagens kuppförsök var långtifrån en unik händelse i Turkiet. Mellan 1960 och 1980 genomförde militären i landet tre statskupper, och 1997 pressade de premiärministern Necmettin Erbakan att avgå. År 2007 hotade militären att lägga sig i presidentvalet och uppmanade regeringen att hålla tillbaka islamistiska influenser, skriver nyhetsbyrån AP.

Helin Sahin på Olof Palmes Center pekar på att militären historiskt ser sig som en garant för det sekulära Turkiet och statens grundare Atatürks ideal. Militärerna bakom fredagens kuppförsök sa att regimen inte är regeringsduglig och anklagade styret för att ha fört in Turkiet i kaos och krig och de tryckte också på att regimen urholkat sekularism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons