RecensionNya romaner

FamiljelexikonGinzburgs intellektuella klarhet liknar inget annat

Natalia Ginzburg, född 1916, växte upp i en judisk-katolsk familj i Turin. Från 1952 levde hon i Rom där hon skrev sina mest kända böcker.
Natalia Ginzburg, född 1916, växte upp i en judisk-katolsk familj i Turin. Från 1952 levde hon i Rom där hon skrev sina mest kända böcker. Foto: Giulio Einaudis arkiv

Vetskapen om hur lätt allt rinner oss ur händerna finns hela tiden närvarande i italienska Natalia Ginzburgs författarskap. Trettio år efter hennes död finns nu den storartade romanen ”Familjelexikon” i svensk nyöversättning.

Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Det finns författare med förmågan att förändra oss. Vårt sätt att tänka, känna och vara i världen. Vi är små och drar av en slump ut ”Trollkarlen från Övärlden” från bibliotekshyllan, vi är 20-någonting och en vän sätter ”Orlando” i händerna på oss. Vi upptäcker författare som med stora eller väldigt små medel framkallar både igenkänning och får oss att uppgå i någonting större än oss själva. Natalia Ginzburg är en sådan författare.

”Det var alltså så dikter var: enkla, skapade av ingenting, skapade av saker man betraktade. Jag såg mig uppmärksamt omkring, sökte efter saker som liknade de där svarta klipporna och gröna ängarna, och den här gången skulle ingen få ta dem ifrån mig.” Så skriver hon i ”Lessico famigliare”, den självbiografiska romanen från 1963 som nu kommer i nyöversättning på svenska med titeln ”Familjelexikon”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons