”En hemmarestaurang är som att ha en dokusåpa”

Foto: Linda Romppala

Varför gå på restaurang när du kan boka bord hemma hos kocken? SvD Mat&resor har testat den växande trenden med hemma­restauranger.

Publicerad
I husmor Lisas dryckesmeny ingår även fördrink. Fläder, myskmadra,  violsaft och pimpinell sätter smak på mousserande naturvin.

I husmor Lisas dryckesmeny ingår även fördrink. Fläder, myskmadra, violsaft och pimpinell sätter smak på mousserande naturvin.

Foto: Linda Romppala
Husmor Lisa hälsar välkommen till villan i Vaxholm där hon startade sin restaurang för över tio år sedan.

Husmor Lisa hälsar välkommen till villan i Vaxholm där hon startade sin restaurang för över tio år sedan.

Foto: Linda Romppala
Klassisk fransk gastronomi hos Husmor Lisa: en aptitretare med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka.

Klassisk fransk gastronomi hos Husmor Lisa: en aptitretare med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka.

Foto: Linda Romppala
Christoffer Magnusson Domeij är utbildad kock och driver The Nutmeg House i ett separat hus på villatomten i Västerås.

Christoffer Magnusson Domeij är utbildad kock och driver The Nutmeg House i ett separat hus på villatomten i Västerås.

Foto: Linda Romppala
Lyxig mellanrätt. Tartar på svensk oxfilé med kimchimajonnäs, päron och puffat ris hos The Nutmeg House.

Lyxig mellanrätt. Tartar på svensk oxfilé med kimchimajonnäs, päron och puffat ris hos The Nutmeg House.

Foto: Linda Romppala
Menyn är aldrig densamma hos The Nutmeg House utan byts ut efter råvarutillgång och tycke för dagen.

Menyn är aldrig densamma hos The Nutmeg House utan byts ut efter råvarutillgång och tycke för dagen.

Foto: Linda Romppala
Christoffer Magnusson Domeij gör ett besök bland sina gäster på The Nutmeg House.

Christoffer Magnusson Domeij gör ett besök bland sina gäster på The Nutmeg House.

Foto: Linda Romppala
Johan Lindqvist vill ge både sig själv och gästerna en ny typ av restaurangupplevelse.

Johan Lindqvist vill ge både sig själv och gästerna en ny typ av restaurangupplevelse.

Foto: Linda Romppala
Johan och Katrina Lindqvist öppnade hemmakrogen Villa Brännugnen i bottenvåningen på sin villa i Huddinge för ett och ett halvt år sedan.

Johan och Katrina Lindqvist öppnade hemmakrogen Villa Brännugnen i bottenvåningen på sin villa i Huddinge för ett och ett halvt år sedan.

Foto: Linda Romppala
Katrina Lindqvist förbereder inför kvällens middag i vardagsrummet för fyra olika sällskap.

Katrina Lindqvist förbereder inför kvällens middag i vardagsrummet för fyra olika sällskap.

Foto: Linda Romppala
Anna Nilsson har flyttat mellan Malmö och Stockholm flera gånger, och hemmarestaurangen har följt med.

Anna Nilsson har flyttat mellan Malmö och Stockholm flera gånger, och hemmarestaurangen har följt med.

Foto: Linda Romppala
Stekt vildandsbröst med kataif-lindad lök och inlagda plommon hos Amateur Malmoe.

Stekt vildandsbröst med kataif-lindad lök och inlagda plommon hos Amateur Malmoe.

Foto: Linda Romppala
Annons
I husmor Lisas dryckesmeny ingår även fördrink. Fläder, myskmadra,  violsaft och pimpinell sätter smak på mousserande naturvin.

I husmor Lisas dryckesmeny ingår även fördrink. Fläder, myskmadra, violsaft och pimpinell sätter smak på mousserande naturvin.

Foto: Linda Romppala

Husmor Lisa bjuder till bords i den stora jugendvillan utanför Vaxholm. Från salongen har man utsikt över fjärden och bryggan dit många gäster anländer med egen båt under sommaren. Medan hon häller upp en fördrink med viol, myskmadra och fläder berättar hon en anekdot om när japanska regeringen kom på middagsbesök. Därefter serveras vi en femrätters meny som inleds med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka, följt av gös med fläder, lokal getost och karamelliserad grädde. Det hela avslutas med citronmaräng och svenska krusbär.

Lisa Lönner Pulkkinen är en av veteranerna bland svenska hemmakockar. Hon öppnade för betalande gäster redan för tio år sedan.

– Det var något helt nytt. Först sa Miljöförvaltningen ”absolut inte!” när jag ansökte om restaurang­tillstånd hemma. Men jag gav mig inte.

I husmor Lisas dryckesmeny ingår även fördrink. Fläder, myskmadra, violsaft och pimpinell sätter smak på mousserande naturvin. Foto: Linda Romppala
Annons
Annons
Husmor Lisa hälsar välkommen till villan i Vaxholm där hon startade sin restaurang för över tio år sedan.

Husmor Lisa hälsar välkommen till villan i Vaxholm där hon startade sin restaurang för över tio år sedan.

Foto: Linda Romppala

Hon och maken byggde om köket i jugendvillan, skaffade en handikapptoalett, installerade ventilation, fläktar och golvbrunnar i köket, öppnade upp nödutgångar och ordnade till och med personalrum.

Det var en riskabel satsning; de var tvungna att investera och bygga först och därefter söka tillståndet. Men till slut gick det vägen och Husmor Lisa kunde öppna. Idag har tillstånden lättats upp för den som vill starta en restaurang hemma.

– Men jag är ändå glad att jag var tvungen att skaffa allt då, för utan mitt godkända restaurangkök hade jag inte kunnat hålla en så hög nivå.

Husmor Lisa hälsar välkommen till villan i Vaxholm där hon startade sin restaurang för över tio år sedan. Foto: Linda Romppala

Redan som liten drömde Lisa om att bli kock, men det blev i stället Handelshögskolan och jobb inom PR, bland annat på MTV. Under föräldra­ledigheten startade hon en matblogg, och då väcktes tanken på kockyrket igen.

Lisa Lönner Pulkkinens ambition är att höja statusen på kvinnors matlagning och visa upp ett professionellt hantverk i restaurang­format. En sittning i hennes hem är en borgerlig hemma­middag deluxe, där hon kombinerar det lantligt husmoderliga med kocktekniker inspirerade av det franska köket. Det saftas, syltas och syras också mycket i det Lönnerska köket.

– Gästerna får smaka på det som växer här utanför året runt. Genom att torka mina egna örter, vilda växter och blommor och lägga in grönsaker har jag min egen trädgård på tallriken året runt, säger Lisa.

Annons
Annons
Klassisk fransk gastronomi hos Husmor Lisa: en aptitretare med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka.

Klassisk fransk gastronomi hos Husmor Lisa: en aptitretare med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka.

Foto: Linda Romppala
Christoffer Magnusson Domeij är utbildad kock och driver The Nutmeg House i ett separat hus på villatomten i Västerås.

Christoffer Magnusson Domeij är utbildad kock och driver The Nutmeg House i ett separat hus på villatomten i Västerås.

Foto: Linda Romppala
Klassisk fransk gastronomi hos Husmor Lisa: en aptitretare med anklever och vildrosgelé på kronärtskocka. Foto: Linda Romppala

Företeelsen med hemmarestauranger har vuxit rejält de senaste åren, men det är inget unikt för Sverige. På Färöarna erbjuder man ”heimablídni”, vilket betyder ungefär hemmabjudning. En lucka i lagen hos den lilla ö-nationen har gjort det möjligt för vem som helst att servera mat och dryck till betalande gäster i sitt eget hem när det inte finns restauranger i närheten. Teneriffa har sin egen variant i ”guahinches”, och på Kuba är det tillåtet att starta ”paladares” för upp till tolv gäster.

Att ha en hemmarestaurang är dock mer än att bara att slänga upp en hemsida på nätet och börja steka vaktel och vispa sjöborresmör. Allting måste göras enligt regelverket. Det krävs ett företag och livsmedelsverket gör kontroller på plats med jämna mellanrum. De flesta svenska hemmarestauranger har också en hög ambition på både maten och upplevelsen.

– Det är lite av en nödvändighet för att det ska bära sig ekonomiskt, även om det inte är viktigast för mig personligen att laga fine dining, menar Christoffer Magnusson Domeij på The Nutmeg House i Västerås, som menar att det är minst lika kul med vällagad husmanskost.

Christoffer Magnusson Domeij är utbildad kock och driver The Nutmeg House i ett separat hus på villatomten i Västerås. Foto: Linda Romppala
Annons
Annons
Lyxig mellanrätt. Tartar på svensk oxfilé med kimchimajonnäs, päron och puffat ris hos The Nutmeg House.

Lyxig mellanrätt. Tartar på svensk oxfilé med kimchimajonnäs, päron och puffat ris hos The Nutmeg House.

Foto: Linda Romppala
Menyn är aldrig densamma hos The Nutmeg House utan byts ut efter råvarutillgång och tycke för dagen.

Menyn är aldrig densamma hos The Nutmeg House utan byts ut efter råvarutillgång och tycke för dagen.

Foto: Linda Romppala

Christoffers hemmarestaurang drivs i en specialbyggd matstudio på villatomten. Här finns fyra bord och ett fullt utrustat öppet restaurangkök där gästerna kan studera allt han gör.

Christoffer är utbildad kock och startade hemma-restaurangen för sex år sedan.

– Den främsta anledningen var att jag ville tillbringa mer tid med familjen och vara en närvarande pappa. Som kock var det långa dagar och kvällar borta och jag kunde inte styra över min tid själv.

Lyxig mellanrätt. Tartar på svensk oxfilé med kimchimajonnäs, päron och puffat ris hos The Nutmeg House. Foto: Linda Romppala

Däremot jobbar Christoffer inte mindre än tidigare.

– Jag lägger kanske 30-40 timmar på varje middag, med allt från planering och inköp till förberedelser, servering och diskning efteråt. Det tar tid att göra allt själv!

Menyn är aldrig densamma hos The Nutmeg House utan byts ut efter råvarutillgång och tycke för dagen. Foto: Linda Romppala

Efter ett par inledande delikata snacks bjuder Christoffer Magnusson Domeij på en meny med bland annat tartar av mjölkko med kimchimajonnäs och puffat ris, en svampbuljong med ostgnudi och lokalt lamm med ramslök. Vid bordet bredvid sitter en lokal kafferostare med sällskap. Vårt samtal hamnar snabbt kring maten, smaker och restaurangtips. Christoffer kommer förbi och deltar mellan serveringarna och berättar att det ofta uppstår samspråk mellan gästerna.

Annons
Annons
Christoffer Magnusson Domeij gör ett besök bland sina gäster på The Nutmeg House.

Christoffer Magnusson Domeij gör ett besök bland sina gäster på The Nutmeg House.

Foto: Linda Romppala
Johan Lindqvist vill ge både sig själv och gästerna en ny typ av restaurangupplevelse.

Johan Lindqvist vill ge både sig själv och gästerna en ny typ av restaurangupplevelse.

Foto: Linda Romppala
Johan och Katrina Lindqvist öppnade hemmakrogen Villa Brännugnen i bottenvåningen på sin villa i Huddinge för ett och ett halvt år sedan.

Johan och Katrina Lindqvist öppnade hemmakrogen Villa Brännugnen i bottenvåningen på sin villa i Huddinge för ett och ett halvt år sedan.

Foto: Linda Romppala

– Ett gäng gäster kom så bra överens under kvällen att de har kommit tillbaka tre gånger tillsammans efter det.

Christoffer Magnusson Domeij gör ett besök bland sina gäster på The Nutmeg House. Foto: Linda Romppala

Ostron toppat med trumpetsvamp, ångad svarttorsk med riven tryffel och en magisk kammussla med finsk störkaviar som smälter i munnen är några av de upplevelser som väntar hos relativt nystartade Villa Brännugnen i Huddinge.

Johan Lindqvist vill ge både sig själv och gästerna en ny typ av restaurangupplevelse. Foto: Linda Romppala

Efter att bland annat ha arbetat som kökschef och vice vd på Berns Asiatiska i tio år kände Johan Lindqvist att han ville göra något helt annat. Det nybyggda huset söder om Stockholm erbjöd den perfekta möjligheten att testa konceptet hemmarestaurang och ge både Johan själv och gästerna en helt ny typ av restaurangupplevelse.

Johan och Katrina Lindqvist öppnade hemmakrogen Villa Brännugnen i bottenvåningen på sin villa i Huddinge för ett och ett halvt år sedan. Foto: Linda Romppala
Annons
Annons
Katrina Lindqvist förbereder inför kvällens middag i vardagsrummet för fyra olika sällskap.

Katrina Lindqvist förbereder inför kvällens middag i vardagsrummet för fyra olika sällskap.

Foto: Linda Romppala
Anna Nilsson har flyttat mellan Malmö och Stockholm flera gånger, och hemmarestaurangen har följt med.

Anna Nilsson har flyttat mellan Malmö och Stockholm flera gånger, och hemmarestaurangen har följt med.

Foto: Linda Romppala

Det råder en härlig, välkomnande atmosfär i huset på kullen och gästerna får delta i upplevelsen på flera sätt. Vi väljer musiken ur den stora samlingen LP-skivor och lämnar disken på köksbänken, där man samtidigt kan spana in när Johan Lindqvist förbereder nästa rätt.

Katrina Lindqvist förbereder inför kvällens middag i vardagsrummet för fyra olika sällskap. Foto: Linda Romppala

Vi avslutar vår restaurangresa på Rörstrandsgatan i Stockholm där Anna Nilsson vanligtvis fyller matbordet med gäster runt tre gånger i månaden. Hemmarestaurangen Amateur Malmoe började med appen Airdine, en slags Airbnb för middagar. Appen lade ner, men Anna fortsatte.

Till vardags är Anna Nilsson affärsområdesansvarig på ett hälsoföretag. Hon säger att hon inte tillbringat en enda dag i ett restaurangkök, även om det är svårt att tro henne. Hennes kreativa mellanrätter är späckade med både smak och textur.

– Och så får det gärna vara snyggt. Man äter ju med Instagram också, skrattar Anna.

Anna Nilsson har flyttat mellan Malmö och Stockholm flera gånger, och hemmarestaurangen har följt med. Foto: Linda Romppala

Bland hennes paradrätter märks en vildand med syltade plommon, smörstekt näringsjäst och aioli dekorerat med ett vackert lövverk tillverkad av rödbeta, där jästen ger en djup umamismak.

Annons
Annons
Stekt vildandsbröst med kataif-lindad lök och inlagda plommon hos Amateur Malmoe.

Stekt vildandsbröst med kataif-lindad lök och inlagda plommon hos Amateur Malmoe.

Foto: Linda Romppala

I början satt Anna med under middagarna, men efter ett par år blev det för krävande att både sköta köket och umgänget.

– Nu brukar jag sitta med en stund först när kaffet är serverat. Det brukar vara uppskattat.

En vanlig fråga är var hon handlar sina råvaror.

– Många tror att jag känner till hemliga specialbutiker enbart för restauranger, men det mesta köper jag i vanliga affärer. Det handlar i stället om att vara kreativ med råvarorna för att skapa spännande och ovanliga smaker.

Stekt vildandsbröst med kataif-lindad lök och inlagda plommon hos Amateur Malmoe. Foto: Linda Romppala

Vid Annas öppna sittningar samsas minst tre olika sällskap vid borden.

– När man kombinerar olika typer av människor som kanske inte skulle träffats annars får man en härlig dynamik. Det är också en anledning till att jag försöker hålla nere priserna, för att fler ska ha råd att kunna komma.

Hon berättar att det blir roliga samtal om mat, men som kan hamna nästan var som helst innan kvällen är slut.

– Jag tror att folk törstar efter att få träffa nya människor på riktigt efter allt digitalt umgänge de senaste åren. En hemmarestaurang är som att ha en dokusåpa i lägenheten varje vecka!

Fyra hemmarestauranger

Alla hemmarestauranger följer FHM:s föreskrifter gällande avstånd, max fyra personer per bord och stängning senast kl. 20:30.

Husmor Lisa (Waxholm).
Lisa Lönner Pulkkinen bjuder in till ”fine home dining”i sitt hem i Stockholms skärgård. I jugendvillan kan gästerna njuta av hemlagad mat med fransk inspiration i en familjär atmosfär. husmorlisa.se

The Nutmeg House (Västerås). I ett specialbyggt uthus på villatomten har Christoffer Magnusson Domeij sin hemmarestaurang med fyra bord och öppet kök. Erbjuder även helgkassar som kan hämtas upp på tomten. nutmeghouse.se

Villa Brännugnen (Huddinge).
I det stora köket i villan tar Johan Lindqvist ut de asiatiska svängarna med stor kreativitet och matglädje. Det råder en varm och välkomnande atmosfär och gästerna deltar i upplevelsen genom att bland annat välja musik. villabrannugnen.se

Amateur Malmoe (Stockholm). Anna Nilson driver sin hemmarestaurang från lägenheten i Vasastan. Hon serverar mycket vilt och utlovar spännande och annorlunda smaker. Åtta personer får plats och alla tar med sin egen dryck. facebook.com/amateurmalmoe/

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons