Tegnell: Går sakta men säkert åt fel håll i Sverige
Folkhälsomyndigheten tror inte att en smittovåg likt den i våras kommer att drabba Sverige. Men utvecklingen går ändå åt fel håll, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Uppgången ser tyvärr ut att fortsätta i Stockholm.
Statsepidemiolog Anders Tegnell inledde pressträffen med att redogöra för världsläget. Nu har 31,9 miljoner personer smittats av coronaviruset runt om i världen och totalt 972 000 personer avlidit.
– Det ser tyvärr ut som att vi går mot en ny rekordvecka i Europa, säger Anders Tegnell.
I Sverige syns en fortsatt tendens till ökad smittspridning.
– Det går sakta men säkert åt fel håll i Sverige, även om situationen inte är lika allvarlig som i andra delar av Europa, säger Anders Tegnell.
Folkhälsomyndigheten poängterar att de inte tror att smittan kommer få en andra våg likt den i våras i Sverige.
Enligt Folkhälsomyndigheten syns ökningen inte i sjukvården ännu. Antalet personer som vårdas på IVA-mottagningar är fortfarande lågt.
Regionalt ser det olika ut i landet. Stockholm har en svag uppgång under den senaste veckan.
– Uppgången ser tyvärr ut att fortsätta, säger Tegnell.
Ökningen går även att se i Västerbotten och Halland.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att de som kan arbeta hemma gör det och att arbetsgivare ska underlätta för det.
Socialstyrelsen representerades under pressträffen av Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd.
Läget är enligt Socialstyrelsen stabilt inom vård och omsorgen. Just nu vårdas 17 personer på intensivvårdsavdelningarna och en majoritet av regionerna befinner sig i ett normalläge.
Socialstyrelsen lyfter även det faktum att besöksförbudet upphör från och med den 1 oktober.
– Det skapar förväntningar men också en hel del oro bland de som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från den 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Socialstyrelsen uppmuntrar till att försöka träffas utomhus om det går, samt att besöka äldreboenden en och en eller i mindre grupper.
– Vi är inte tillbaka i ett normalläge. Alla måste ta sitt ansvar för att inte sprida in smitta på boendena, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 878 smittade avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 90 289 personer bekräftats smittade av covid-19.
Texten uppdateras.