RecensionNya romaner

Handens rörelserStaplarna växer – så hon slipper kallas till chefen

Felicia Stenroth.
Felicia Stenroth. Foto: Magnus Liam Karlsson

Liksom Elise Karlsson och Måns Wadensjö skriver Felicia Stenroth modern arbetarlitteratur. Ida i hennes nya roman jobbar på kundtjänst och minns barndomen med en mamma som drack och jagades av kronofogden.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Ida jobbar tiotimmars-pass på en kundtjänst, besvarar kundernas klagomål med trevligt tålamod och ser de gröna staplarna på datorskärmen växa sig högre. Det innebär att hon slipper kallas in till chefen för att diskutera hur hon kan ”vända trenden”. I pauserna mellan telefonsamtalen läser hon en bok om arbetets meningslöshet, för vem vore hon annars – om hon inte läste, inte försökte förstå kopplingen mellan arbete och kärlek?

Utanför kontoret finns Edita, Idas flickvän som monterar larm hos äldre. Deras relation är både självklar och oklar, eftersom Ida upprätthåller en distans även till de människor hon snarast kraschar in i – och eftersom hela romanen om hennes liv är ganska oklar, om än inte i negativ bemärkelse. Efter en abstrakt och bitvis lite förvirrande inledning fortsätter berättelsen att dra sig undan från mina fastnaglingsförsök, liksom Ida drar sig undan från andra och samtidigt söker en samhörighet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons