Krönika

Sofia Ander:Ögonöppnare när vinet serverades i rätt glas

Sofia Ander
Publicerad
Annons

Min syster tycker jag är en glassnobb. Inte vinsnobb. Men glas - där är jag lite besvärlig.

Jag kan stå för det. För jag tycker hon är en något av en mjölsnobb, tillika ugnssnobb.

Ja, hon är bagare. En riktigt duktig sådan. Det knådas och knegas för fullt på jobbet och hemmavid.

Jag klagar inte det minsta över det. Vi har en fin relation. Hon får en flaska vin av mig i utbyte mot ett varmt surdegsbröd som jäst länge och knådats med kärlek. Bröd som tar tid, precis som ett kvalitetsvin gör.

Fina hantverk kräver bra råvaror och bra hjälpmedel. Som mjöl till exempel. Det vanliga paketet i butiken går inte ann. Det är fullt med tillsatser enligt systern. En bra ugn är också av stor vikt. Ugnen där hemma är tydligen inte lika effektiv som på bageriet. Temperaturen letar sig inte upp till samma nivå och bröden kan bli dödbakade, enligt bagerskan. Brödet kommer inte riktigt till sin rätt.

Precis som en del viner i fel glas.

Allt började för över tio år sedan. Jag var inbjuden till en rätt spektakulär glasprovning. Olika viner skulle provas i olika glas för att se hur kupornas storlek och form kan påverka. Tramsigt? Nej, jag tycker inte det. För mig var det en ögonöppnare, samt plånboksöppnare.

Annons
Annons

- Jag är här för att göra ditt liv mer besvärligt, inledde glasmästaren och föreläsaren Georg Riedel provningen med.

Besvärligt och glasklart på samma gång. Besvärligt, för jag ville ha alla glas. Glasklart för att ja, Georg hade sina poänger. Hans firma har blåst liv i glasbranschen i 265 år, så de kan sin sak. De vet också hur man gör en show av det hela för att du ska bli övertygad. Det blir man. Det blev också självklart vad familjen och vännerna skulle få i julklapp och födelsedagspresent resten av livet. Vinglas, såklart. Jag vill helst njuta av rätt vin i rätt glas även utanför mitt hem.

Till sommarstugan kan det räcka med ett sexpack från det stora varuhuset. Köp glas som täcker dina behov. Tycker du om krispigt vitt som riesling och sauvignon blanc till exempel? Satsa på en hög och smal kupa. De passar även fint till champagne. Föredrar du fylliga röda viner? Då är Bordeauxglas perfekta. För svala röda - slå till på stora breda kupor, formade efter druvor som nebbiolo, pinot noir och även fatlagrade vita viner. Glasen måste inte vara de dyraste i butiken. Men en viss form kan ge vinet ett nytt liv och nya smakdimensioner. Precis som för brödet, bakat i rätt ugn och med rätt typ av mjöl.

På tal om mjöl igen, jag satt barnvakt till en av syrrans degar en gång. Familjen var bortrest, lämnade modersdegen vind för våg. Jag körde bil dit. Lätt stressad över degens fortlevnad, åkte jag på en p-bot på en 30-väg. Det blev ett dyrt bröd, men degen överlevde tack och lov. Den lever än och ger mig goda bröd som jag kan njuta av till middagen, i sällskap av mitt snobbiga vinglas, perfekt format efter druvan för dagen.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons