”Bana väg för idéburna arbetsmarknaden”

Det finns ett förslag om att inrätta ett Idéhall, med Samhall som förlaga, skriver artikelförfattaren som ser detta som chans till en nystart för Sverige.
Det finns ett förslag om att inrätta ett Idéhall, med Samhall som förlaga, skriver artikelförfattaren som ser detta som chans till en nystart för Sverige. Foto: Olek Agnieszka/Caia Image/TT

Civilsamhället och dess idéburna organisationer behöver få betydligt större räckvidd i samhällsekonomin. Staten har stora möjligheter att bidra på olika sätt, skriver professor Hans Sjögren.

Publicerad
Jonas Eng
Foto: Jonas Eng
Annons

Under pandemin har medborgare som redan stod långt från arbetsmarknaden hamnat ännu längre bort. Därför behövs slagkraftiga åtgärder som fångar upp och hjälper individer att sikta mot egen försörjning, med målet att allt fler får uppleva en meningsfull gemenskap. Vägen dit är att låta civilsamhället och dess idéburna organisationer – den tredje sektorn – få betydligt större räckvidd i samhällsekonomin, i motsats till att utgöra ett komplement till den offentliga sektorn och marknaden. Men häri ligger en stor utmaning. För i såväl ett europeiskt som ett nordiskt perspektiv är den tredje sektorn i Sverige outvecklad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons