RecensionNya filmer

Kamrater!Vinnande blandning av brutalitet och pilsnerfilm

Hänsynslöst övervåld i ”Kamrater!”.
Hänsynslöst övervåld i ”Kamrater!”. Foto: Sasha Gusov/Njutafilms

”Kamrater!” skildrar massakern på demonstranter i den ryska staden Novotjerkassk 1962. Filmens huvudperson är den partitrogna Lyuda vars dotter deltar i protesterna – men sedan inte kommit hem.

Publicerad
Julia Vysotskaja.

Julia Vysotskaja.

Foto: Sasha Gusov/Njutafilms
Annons

Det är tidigt 1960-tal i Sovjetunionen. Stalin är borta, man kunde tänka sig att allt eller i varje fall det mesta är frid och fröjd. Åtminstone jämförelsevis. Men missnöjet sjuder i den lilla industristaden Novotjerkassk i södra Ryssland. När partibyråkraten Lyuda Syomina (Julia Vysotskaja) vaknar hos sin gifte älskare (och chef) en morgon i maj, kretsar samtalet om de nyss aviserade prishöjningarna på matvaror. Varor, dessutom, som sällan eller aldrig finns till försäljning i de för ändamålet avsedda butikerna. Det råder brist på allt, och som om inte allt detta vore nog, tänker ledningen för stadens lokomotivfabrik höja prestationskraven och sänka lönerna.

Det kan, med andra ord, tyckas som att den kommunistiska ekonomin underlevererar en liten smula. Systemet förefaller fungera dåligt (vilket naturligtvis är fallet). De ansvariga har olika fraser till hands; det rör sig om tillfälliga men beklagligtvis nödvändiga uppoffringar, utformade av partiets snillrika ekonomer, för att värna det arbetarnas paradis som väntar alldeles om hörnet. Men de redan hårt prövade arbetarna låter sig inte övertygas, vilket leder till att det otänkbara inte bara går att tänka utan plötsligt också att genomföra. Strejk. Arbetarna upphör att arbeta. Och de samlas ute på gatorna i stora massor som uppträder hotfullt mot partifunktionärerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons