Harald Gustafsson:Det utdömda riket som blev en förebild för EU

Karl den store låter sig krönas av påven i Rom år 800. Illustration ur ”Les chroniques de France ou de St-Denis” från 1300-talet.
Karl den store låter sig krönas av påven i Rom år 800. Illustration ur ”Les chroniques de France ou de St-Denis” från 1300-talet. Foto: Maidun Collection/Alamy   

”Det heliga romerska riket av tysk nation” – som under tusen år omfattade en stor del av Centraleuropa – var varken heligt, romerskt eller ens ett rike. I alla fall om man får tro Voltaire. På senare år har den baktalade riksbildningen emellertid kommit att omvärderas.

Publicerad
Annons

Alla har nog hört beteckningen ”Tredje riket” på Nazityskland, men vilka var de två föregångarna? I år är det 150 år sedan det andra tyska riket grundades med en spektakulär akt i hjärtat av den besegrade fienden Frankrike, i Spegelsalen på slottet Versailles. Det tredje riket varade i 13 år, det andra fick en livslängd på 47 år medan det första höll i sig i över tusen år. Alla spelade de centrala roller i europeisk historia; inte minst därför kan det vara värt att ge en snabb skiss av de första och andra rikenas öden och äventyr på Europas karta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons