Ulf Ellervik:Därför är vaccinet inget att oroa sig över

”Det är inte ett val mellan pest och kolera”, skriver artikelförfattaren – ”så snart det är möjligt kommer jag att vaccinera mig.” 
”Det är inte ett val mellan pest och kolera”, skriver artikelförfattaren – ”så snart det är möjligt kommer jag att vaccinera mig.”  Foto: Aurelien Morissard/TT

Rädslan för allvarliga biverkningar har gjort allt fler skeptiska till att vaccinera sig. Men även om riskerna aldrig helt går att eliminera är de ofta överdrivna och inte sällan ett utslag av desinformation eller missförstånd.

Ulf Ellervik
Publicerad
Annons

Våren 2009 kom de första rapporterna från Mexiko City om en ny influensa. Flera människor hade avlidit och sjukdomen spreds över jorden. Just denna influensa var av typen A(H1N1) men kom i dagligt tal att kallas för svininfluensan. Världshälsoorganisationen WHO bedömde situationen som allvarlig och många länder, däribland Sverige, startade vaccinationsprogram samtidigt som vi uppmanades att tvätta händerna och hålla distans till andra människor. Trots att många uppgav att de inte tänkte vaccinera sig var det till slut 60 procent som tog sprutan. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons