RecensionTeater

Firma Masker & Magi och Dark mindsÖvernaturliga läskigheter får känslor att skena

Ur ”Firma Masker & Magi” på Riksteatern.
Ur ”Firma Masker & Magi” på Riksteatern. Foto: Markus Gårder

Inlevelse, empati – och mörk skräck. Riksteaterns nya produktioner för ung publik genomsyras av insikten om hur leken och fiktionen kan vara avgörande för vår förmåga att bearbeta känslor.

Karin Helander
Publicerad
Annons

För ett par år sedan turnerade Riksteatern med det underbart kreativa allkonstverket ”Lilla stora livet” om existentiella frågor för barn, med text av Ulf Nilsson och Lotta Olsson, i regi av Olle Törnqvist och scenografi av Johanna Mårtensson. Nu gör samma produktionsteam den magiskt lekfulla ”Firma Masker & Magi” för barn (8–10 år) om teaterns (och lekens) förmåga till självförståelse, inlevelse, insikt och empati.

Publiken omsluts av ett rum med blommönstrade tapeter, mystik, masker och lite halloween-stämning. Syskonen Meja och Beppe upptäcker en ny spännande affär, där Nadia Husseins primadonnesprakande Dolores i läppstiftsröd kappa säljer de mest märkliga saker. En allvetande penna och en tidsstannande klocka kommer väl till pass. Men barnen får absolut inte gå in i det olycksbådande, hemliga laboratoriet. Malin Vispes nyfiket kaxiga storasyster drar in Victor Morells lillebror i ett äventyr som får hans känslor att skena från knäskakig rädsla till spelevinkclowneri.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons