Recension

En MarialegendStor litteratur om liv och död

Niklas Rådström (född 1953) är författare, dramatiker och professor i berättande för scen, film och media. Han är också ledamot av Samfundet De Nio.
Niklas Rådström (född 1953) är författare, dramatiker och professor i berättande för scen, film och media. Han är också ledamot av Samfundet De Nio. Foto: Dan Hansson

Utan att banalisera eller reducera, och med ett språk som får läsaren att förundras över existensen skriver
Niklas Rådström i "En Marialegend" om flykt, våld – och familjeband med kraft att omskapa världen.

John Sjögren
Publicerad
Annons

När Niklas Rådströms minst sagt ambitiösa dramatisering av Bibeln gavs på Göteborgs stadsteater för några år sedan avslutades föreställningen med en märklig scen där flera av de bibliska texterna korsbefruktades inuti en scenografi som kunde ha varit den berömda valfiskens buk, men som mest av allt liknade en gigantisk livmoder. En Jona uppslukad av något som på samma gång var grav och livets källa.

Rådström lät alltså hela sitt bibliska drama, som han senare även omarbetade till en svindlande vacker roman, mynna ut i en meditation över livets och dödens oupphörliga växelsång.
Detta livs- och dödstema har Rådström tagit med sig in i sin nya roman. ”En Marialegend”, som berättelsen heter, inleds med en sekvens som är lika vidrig som slutscenen i bibeldramatiseringen var vacker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons