1840: Valets vinnare överlevde bara en månad

Förolämpningarna haglade mellan lägren när sittande presidenten och demokraten Martin van Buren ställdes mot 67-årige William Henry Harrison 1840. Men det var inte åldern som dödade vinnaren: Huvudstaden Washington DC:s eftersatta avloppssystem satte stopp för den hittills kortaste presidentperioden i landets historia.

Publicerad
Grafik: Kalle Källström

Grafik: Kalle Källström

Annons

Inför presidentvalet 1840 var USA djupt nere i sin hittills värsta ekonomiska kris och det utmanande Whig Party anklagade den sittande presidenten demokraten Martin van Buren för att vara orsaken till den. Harrison var den första presidenten som aktivt kampanjade och gjorde så med sin slogan ”Tippecanoe and Tyler too”. Tippecanoe syftade på en av Harrisons viktiga militära segrar och Tyler too på hans vicepresident John Tyler. En viktig del i hans kampanj var att måla upp sig själv som en man av folket, en ”timmerstuga och stark cider-kandidat”.

De tidiga valen i USA var till skillnad mot vad man kan tro inte särskilt gentlemannamässiga och förolämpningar och anklagelser haglade mellan de båda lägren. Harrison målade upp van Buren som en rik snobb. Ironiskt nog var Martin van Buren den av de två som kom från enklast förhållanden. Han var är också den enda presidenten i USA:s historia som inte hade engelska som modersmål – hans familj talade nederländska hemma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons