Vi har aldrig mått så bra som vi gör nu

Folkhälsan blir allt bättre. Samtidigt är vi mer besatta än någonsin av att bli friska. Kanske inte så konstigt. Vi tror att möjligheten till perfekt hälsa ligger inom räckhåll. - Människor känner att de har rätt att må bra, säger hälsopionjären Monica, med det passande efternamnet Frisk.

Publicerad
Annons

Perfekt hälsa på en vecka? Jodå, i Kalifornien säljer hälsogurun Deepak Chopra en femdagarskurs under det namnet, med en mix av ”rening, föryngring och tidlös visdom”.
Oavsett hållbarheten i säljargumentet är det intressant som illustration till vår tids anspråk på välbefinnande. Utåt sett relativt friska, trygga och harmoniska människor plöjer ner miljardbelopp på att bli ännu mer friska, trygga och harmoniska. Det har aldrig sålts så mycket böcker, tidningar, hälsokost, naturläkemedel, kravmärkt mat, gym-kort, hälsokurser och hälsokurer som idag.

– Den publika uppmärksamheten handlar om att begreppet hälsa blivit allt bredare, det förknippas med andra egenskaper, som skönhet och sexualitet, säger Roger Qvarsell, idéhistoriker och professor vid Tema Mat på Linköpings universitet.
Ytterst handlar det om individers självförverkligande, om de yttre attribut som människor vill ha för att uppträda i offentliga rum, menar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons