Ivar Arpi:Skydda Sverige, skärp terrorlagarna

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

MP5 är kpistar med längre räckvidd och större eldkraft än polisens vanliga tjänstevapen. Efter terrorattackerna i Köpenhamn tidigare i år placerade svenska polisen ut vakter med MP5 utanför den judiska förskolan både i Stockholm och Malmö. De bär även skottsäkra västar. När mammor och pappor lämnar av sina barn på förskolan möts de alltså av tungt beväpnade poliser. Låt det sjunka in lite. Tänk att det behövs kpistar för att försvara dina barn.

Runt om i hela landet tvingas judiska institutioner och skolor att höja säkerheten markant. Svenska judar, och judar i andra delar av Europa, flyttar till Israel. De upplever inte att de är säkra här längre. Låt det sjunka in lite. Judar känner inte att de är säkra här i Sverige.

En konstant osäkerhet är är redan verklighet för en del av våra medborgare. För oss som inte är judar går det däremot trögare att inse att även vi lever i nya, osäkrare tider.

Islamiska staten smugglar in krigare i asylströmmarna, skrev jag den 10 juli med stöd i flera oberoende källor. Att allt fler personer som misstänks ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten återfinns bland dem som söker asyl, bekräftades några dagar senare av Migrationsverket.

Annons
Annons

Inte sedan nazitiden har en så grym rörelse i så hög grad varit en europeisk angelägenhet. Fler än 4000 jihadister har åkt från Europa till Syrien. Många av dem till Islamiska staten. I dag har Säpo endast möjlighet att kalla dem som misstänks vara på väg att göra en terrorresa till ett frivilligt samtal. Och de lagar vi har, och tillämpningen av dem, leder till mycket få åtal mot misstänkta terrorister.

Måste det vara på det sättet?

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, tycks mena det. Hon varnar för att varje skärpning av lagen innebär en urholkning av rättsstaten. Men i våra grannländer har man skärpt lagarna. Där har man rättsstaten i ryggen mot IS och andra jihadister, även om man har skrivit under samma konventioner som Sverige.

Polis med automatvapen utanför en judisk skola i Stockholm i februari i år. Poliser som bevakar judiska institutioner ska vara utrustade med automatgevär. Det framgår av polisens nya direktiv som tagits fram i syfte att öka säkerheten till följd av terrordåden i Köpenhamn. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis med automatvapen utanför en judisk skola i Stockholm i februari i år. Poliser som bevakar judiska institutioner ska vara utrustade med automatgevär. Det framgår av polisens nya direktiv som tagits fram i syfte att öka säkerheten till följd av terrordåden i Köpenhamn.
Polis med automatvapen utanför en judisk skola i Stockholm i februari i år. Poliser som bevakar judiska institutioner ska vara utrustade med automatgevär. Det framgår av polisens nya direktiv som tagits fram i syfte att öka säkerheten till följd av terrordåden i Köpenhamn. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan årsskiftet har man i Norge en ny terrorlagstiftning som innebär att man kan dömas till sex års fängelse för att ha samröre med en terroristorganisation. Innan dess blev det oftast friande domar i Norge, precis som här i Sverige. Då lades sex av tio fall ned.

Hittills har tre norska medborgare, som kopplades till terrorverksamhet i Syrien och Irak, dömts till fängelse enligt denna paragraf. Såhär motiverar rätten sin dom mot en 24-åring som dömdes till åtta års fängelse för att ha rest till Syrien, trots att han själv hävdade att han utfört humanitärt arbete: "Retten er ikke i tvil om at tiltalte var klar over at han deltok i terrororganisasjoner som allerede hadde tatt skritt for å realisere sine må med ulovlige midler."

Annons
Annons

Just nu bedöms ytterligare femton fall av hemvändare vara under utredning i Norge. Även i Tyskland kan man dömas för samröre med terrororganisationer. Varför inte i Sverige?

Efter mina texter (11 juli och 16 juli) fick jag kritik av Anne Ramberg i tre (!) texter (11 juli, 15 juli och 17 juli). Hennes grundläggande kritik är att rättssäkerheten hotas av det jag har föreslagit. Andra saker som hotas är ”internationella mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt och internationell flyktinglagstiftning”, skriver hon. Ramberg hänvisar även till att Sverige har skrivit under Europakonventionen.

Stater kan göra undantag för att skydda sig själva, enligt Europakonventionen.

Det är talande att Ramberg inte med ett ord berör exemplen från Norge, Danmark och Tyskland. Kontentan av Rambergs argumentation blir ju att dessa länder varken är rättssäkra eller respekterar mänskliga rättigheter. Endast Sveriges nuvarande lagstiftning verkar passera Rambergs nålsöga. Att vara en rättsstat är att vara Sverige.

Anne Ramberg är dessutom selektiv med hur hon pratar om rättssäkerhet. Det är sant att Europakonventionen är en del av svensk rätt. Men inga rättigheter är undantagslösa. Stater kan göra undantag för att skydda sig själva, enligt Europakonventionen. Anne Ramberg negligerar att ta upp detta.

”Kriminalisering av extraterritoriell terrorism löser dock inte de underliggande sociala och politiska problem som finns”, skriver Ramberg. Betyder det att vi i Sverige inte förtjänar att slippa terrorism om vi inte först eliminerar fattigdom, rasism och allt annat ont? Ska den som upplever sig själv vara offer för någon oförrätt ha rätten att begå grymheter? Ingen resonerar på det här viset när det gäller högerextrem terrorism – med all rätt! Det finns heller ingenting inneboende i fattigdom eller arbetslöshet som leder till extremism. När begick romer, som är en av Europas mest utsatta grupper, senast ett terrordåd? Jihadismen är en ideologi på samma sätt som nazismen. Att beskriva terrorister som hjälplösa offer hjälper ingen. Förutom terroristerna.

I stället för att avfärda våra grannländer borde vi lära oss av dem.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons