Väntade och välförtjänta nomineringar

Pernilla August är redan nu Guldbaggegalans drottning med åtta nomineringar för regidebuten Svinalängorna och nomineringen för bästa kvinnliga huvudroll i Miss Kicki.

Publicerad
Pernilla Augusts regidebut, filmatiseringen av Susanna Alakoskis roman ”Svinalängorna” har chans på åtta Guldbaggar.

Pernilla Augusts regidebut, filmatiseringen av Susanna Alakoskis roman ”Svinalängorna” har chans på åtta Guldbaggar.

Foto: DAN HANSSON ROLF KONOW NORDISK FILM
Annons

De många nomineringarna för Svinalängorna var väntade och välförtjänta. En framstående roman har blivit en fristående film. Hur många gånger har jag inte reagerat surt på att filmen inte liknar boken och i efterhand insett hur fel jag haft. Första gången jag såg Snabba cash blev jag besviken därför att man inte behållit romanens språk. När jag såg om filmen utan boken i bakhuvudet insåg jag hur bra filmen var genom att regissören vågat göra sin egen tolkning.

På en masterclass med Francis Ford Coppola på en festival härförleden talade han om hur man gör filmmanus av en bok. ”Läs om romanen och stryk för de stycken som du fastnar för, det är det som är väsentliga, och hoppa över resten. Sammanfatta därefter historien i en kort mening”. Coppola berättade att han först skriver sina filmer som noveller och sedan som manus. Något liknande har Pernilla August och Lolita Ray gjort med Svinalängorna när de har skapat en ramberättelse där vi får möta den vuxna Leena och se vad hennes barndom gjort med henne. De har gett boken ett nytt perspektiv och därmed gjort berättelsen till sin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons