Portföljerna är fulla med extraknäck

De fyra revisionsjättarnas vd:ar har tillsammans närmare 300 uppdrag, däribland flera storbolag som Investor, Atlas Copco och Tele2. Detta trots att vd-jobbet i sig är en heltidstjänst. Orimligt, anser Ulf Gometz professor och mångårig revisor.

Jacob Bursell, Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Det debatteras med jämna mellanrum hur en och samma revisor kan hinna med hundratals revisionsuppdrag. Den frågan blir än mer relevant i toppen av de stora revisionsbyråerna. SvD Näringslivs granskning visar nämligen att vd:arna i KPMG, Ernst & Young, PWC och Deloitte hinner med mycket vid sidan av sina heltidsjobb. Sammanlagt reviderar de fyra cheferna närmare 300 bolag och drar på så sätt in 17 miljoner kronor tillsammans årligen.

Tidigare revisorn, professor Ulf Gometz, som i många år företrätt branschen, säger att man inte bör stirra sig blind på antal uppdrag utan menar att typ av bolag är viktigare att titta på. Att revidera till exempel ett stort komplext börsbolag och samtidigt vara vd för ett stort revisionsbolag, anser han inte är rimligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons