Fysisk träning bästa terapin

SJÄLVMEDICINERING Efter att hennes mamma mördades har Petra Östergren sensibilitet ökat markant. När hon behövde sin koncentration som bäst och skrev sin trilogi i vintras ­hjälpte ingenting – utom individuell träning.

Publicerad
Annons

Med personliga tränaren Jimmy Ingemansson vid sin sida tänjer Petra Östergren sina gränser lika frenetiskt som en duracellkanin. Allra högst stönar hon då hon lyfter kroppen upp mot taket hängande i romerska ringar.

Långt innan modern mördades för 22 år sedan började Petra Östergren med kampsport. Men först tio år efter mordet, under en gruppterapi, förstod hon att träningen var en slags självmedicinering.

Den hårda träningen – nu främst styrketräning – hjälpte även under de stormande åren när hon försökte att nyansera den feministiska debatten om prostitution.

–Först blev jag chockad av de aggressiva reaktionerna. Jag fick höra allt från att jag var transsexuell till att jag hade en sadomasochistisk källare dit jag lockade unga tjejer.

Med tiden, och fortsatt träning, genmälde hon med sin uppmärksammade bok Porr, horor och feminister.

Men i vintras när Petra var i slutfasen av skrivandet av den första boken i sin trilogi Berättelsen om Esmara, räckte inte gymträningen. Inte heller kunde hon ta sin tillflykt till andningshålet i Tornedalen. För att upprätthålla koncentrationen och väva en komplex historia som spänner över flera generationer, har hon varit tvungen att, ”som i en kokong” avskärma sig från alla intryck.

Annons
Annons

–Då rörde jag mig knappt bland människor eller svarade på mejl. Jag ville inte ens behöva säga hej till någon när jag vaknade på morgonen.

Vistelsen i den skyddande bubblan hade ett pris.

–När man sitter still i 10–12 timmar infinner sig en obehaglig kroppsupplevelse som även smittar av sig på psyket. Jag kan känna en nästan plågsam oro och olust och bli instabil. Jag blir ofokuserad, kan inte hålla mig till mina rutiner eller utföra min uppgift.

I det läget tog en av vännerna med henne för att testa personlig träning på Takkei trainingsystems. Stundvis var träningen den enda kontakten hon hade med yttervärlden. För att undvika folk hittade hon en bakväg in till träningslokalen. Väl framme fick hon svåra balans- och styrkeövningar för att samla sina tankar. Hon fick en livsnödvändig kontakt med nuet och sin kropp.

–Träningen får mig att känna glädje och stolthet. Jag blir ett med min kropp. Då är det lättare att vara närvarande och social. Det ger mig också lust att fortsätta skriva och leva. Att träna kroppen kan fungera bättre än att gå till psykolog.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons