Per Holmer:Dean Reed - stjärnan som klev ut i kylan

Dean Reeds bortgång den 13 juni 1986 är ett brutalt och sönderspekulerat dödsfall. Denne amerikanske sångare och skådespelare bröt med väst, bosatte sig i DDR och försvarade kommunismen in i det sista.

Publicerad
Annons

Inte nog med att den internationella filmdatabasen www.imdb.com är föredömligt fullständig, den till på köpet blickar djupt i kristallkulan och förtecknar kommande produktioner under mer eller mindre långt framskridet arbete. Den idoge Tom Hanks är fullbokad till och med 2008, som skådespelare, regissör och producent. I listan saknas dock ett projekt som han har drivit ända sedan 2001 och som två år senare förde honom till Berlin och en utdragen arbetslunch med Egon Krenz, kortlivad DDR-ledare vid tiden för murens fall och 2003 fortfarande frigångare från fängelset i Plötzensee.
Annars skulle det ha suttit bra, nu, med en kamerablixtrande galapremiär på Potsdamer Platz. Det har gått exakt 20 år sedan Dean Reed drunknade i Zeuthener See strax sydost om dåvarande Östberlin, men Hanks har uppenbarligen ännu inte lyckats få ett hållbart grepp om materialet. Till minnesdagen kommer i stället den 15 år gamla Comrade Rockstar av den amerikanska deckarförfattarinnan Reggie Nadelson i en påpasslig nyutgåva
(Walker & Company). Bokens många atmosfärrikt skildrade intervjuer i USA, Moskva och Berlin bringar dessvärre föga klarhet kring mannen, mysteriet och den värld som han valde att verka i. Mer djupgående och försedd med såväl filmo- som diskografi är däremot Der rote Elvis (Den röde Elvis) av den tyske statsvetaren Stefan Ernsting (Gustav Kiepenheuer Verlag).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons