Stockholm halkar efter

Operahus, nya lokaler för Nationalmuseum eller ett rejält Nobelmuseum. Det finns många önskemål om nya kulturbyggnader i Stockholm. Stockholm har inte satsat på någon ny kulturbyggnad sedan Moderna museet. Oslo och Köpenhamn bygger desto mer.

Elisabet Andersson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I augusti blir det invigningskonsert i Musikhuset, Helsingfors nya konserthus med glasfasad vid Tölöviken. På granntomten finns planer för ett stort bibliotek. I Köpenhamn går snart startskottet för en arkitekttävling om ny konsthall. Japanska arkitektkontoret Sanaa finns bland de tävlande, och konsthallsprojektet ska finansieras med statliga, kommunala och privata pengar. Samtidigt pågår en intensiv debatt i Oslo om nya stora kulturbyggnader, som ska uppföras invid det gnistrande operahuset.

Att det byggs för kultur i grannländernas huvudstäder har knappast undgått någon. Det handlar om hus för scenkonst, musik, litteratur och utställningar som helt eller delvis finansieras med offentliga medel. Under 2000- talet har framför allt Oslo och Köpenhamn byggt och planerat flera nya kulturbyggnader. Samtidigt har Stockholm inte fått någon offentligt finansierad kulturbyggnad sedan Moderna museet 1998.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons