Hon Han och DödenWollter söker vårljus i dödens skugga

Sven Wollter är flerdubbelt aktuell. Förutom att han debuterar som romanförfattare gör han en rosad rollprestation i ”Driving Miles” på Göteborgs stadsteater.
Sven Wollter är flerdubbelt aktuell. Förutom att han debuterar som romanförfattare gör han en rosad rollprestation i ”Driving Miles” på Göteborgs stadsteater. Foto: Ola Kjelbye

Det är inte något mästerverk som den 82-årige debutanten Sven Wollter har skrivit. Men hans roman har smittande humör och karakteristisk röst och landar som en sönderslagen allegori över det korta men ljuva livet, skriver Jesper Olsson.

Jesper Olsson
Publicerad
Annons

Under några dagar dyker det upp bilder i huvudet. Klippor och nordlig kust, slingrande bergsvägar, smältande snö. Jag tänker på ett teveprogram jag såg nyligen och minns glaciären i en underbar berättelse från häromåret. Innan jag inser varifrån de vårljusstinna bilderna kommer.

Jag hade nog aldrig kommit att läsa Sven Wollters ”Hon Han och Döden” om inte redaktören för denna sida hade frågat mig. Och det hade varit synd. Det är inte något mästerverk som den 82-årige debutanten skrivit. Men det är en roman med smittande humör och karakteristisk röst som brakar igenom kulisserna av fantasteri, för att komma ut på andra sidan som en sönderslagen allegori och berättelse om det korta men ljuva livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons