ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Revolutionen som kan spridas till Iran – reformationen

Nationalmuseums målning ”Apoteos över Gustav II Adolf” visas på utställningen ”Luthereffekten” i Berlin. I Iran utmanar direktkontakt med Gud det styrande prästerskapet – som ayatollah Ali Khamenei, här avbildad vid en militärparad i Teheran.
Nationalmuseums målning ”Apoteos över Gustav II Adolf” visas på utställningen ”Luthereffekten” i Berlin. I Iran utmanar direktkontakt med Gud det styrande prästerskapet – som ayatollah Ali Khamenei, här avbildad vid en militärparad i Teheran. Foto: Nationalmuseum/Vahid Salemi/AP

Luthers lära är dynamit. Väckelsen kan leda till såväl demokrati som despoti. I Berlin visas just nu en utställning om reformationens många ansikten: svensk stormakt, företagsliknande megakyrkor och afrikansk socialism. Och i dagens Iran utmanar direktkontakten med Gud det styrande prästerskapet.

Publicerad

Fromhet är makt. Direktkontakt med Gud direkt farlig. Ibland leder den till folklig resning. Ibland till diktatur.

Kopplingen mellan väckelse och demokrati är något som Historisches Museum i Berlin tagit fasta på i utställningen ”Luthereffekten – 500 år av protestantism i världen”, som just nu visas på Martin-Gropius-Bau.

Laddar…