Flöde

HOPPFULLT. Slit och släng eller slit och laga? Nu söker lyxmodedrakar och myndigheter långsiktiga och hållbara lösningar på modets skräp. De mest nytänkande modeskaparna väljer att tänka till redan vid ritbordet. Och världens första återvinningsbara kollektion bär svensk flagg.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Att shopping har blivit en folksport och att vår konsumtion påverkar miljön är ingen nyhet. Samtidigt som vi köper mer har kläders livslängd minskat och garderoben har blivit en skräpig historia.

Förutom att bilda sophögar när de kasseras så lämnar plagg ofta giftiga avtryck när de tillverkas. En vanlig t-tröja kräver till exempelfyra kilo kemikalier per kilo färdigt plagg. Det visar en studie från 2009 som Kemikalieinspektionen låtit konsultföretaget Swerea IVF göra. Vid färgning av kläder förbrukas såväl kemikalier som stora mängder vatten. En färgprocess av trikå- eller vävt material kan ta 6–8 timmar och innehålla 10–12 färgbad. Att färdigställa ett par jeans slukar 10000 liter vatten, från att bomullen plockas till färdigt blåtyg. Det menar Claes Hedström på Hedströms Garnfärgeri i Fritsla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons