Sämre välfärd och högre skatt väntar

Skattehöjningar och sämre välfärd väntar om inte regeringen öppnar plånboken ännu en gång.
– Det blir rationaliseringar, inskränkningar och neddragningar av verksamheten, säger Hofors kommuns ekonomichef Christer Ekendahl.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hofors kommer inte att vara ensamt. Kommunerna och landstingen kommer att gå med rejäla underskott framöver till följd av den ekonomiska krisen. Stora besparingar kommer att krävas, är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) bedömning i den nya prognosen.

Nyligen fick kommunsektorn sju miljarder kronor extra i statsbidrag av regeringen efter att ha tjatat länge. Men det räcker inte. Underskotten blir stora ändå, fem miljarder nästa år och åtta miljarder kronor året därpå.

Finansminister Anders Borg har hela tiden försvarat sitt hårdnackade motstånd mot ytterligare ekonomiska stimulanser med att välfärden ska säkras. Men enligt SKL:s ordförande Anders Knape (M) behövs ytterligare mer pengar om inte vård, skola och omsorg ska drabbas när kommunernas och landstingens skatteintäkter krymper ihop.

– Kommer inte ytterligare tillskott kommer det att märkas, säger han.

För att rädda ekonomin hyggligt räknar SKL med skattehöjningar på många håll. I snitt bedöms skatten höjas med 21 öre nästa år, vilket beräknas ge ett tillskott på 3,4 miljarder kronor till sektorn.

Annons
Annons

I Hofors kommer bland annat personaltätheten i barnomsorgen ses över.

– Vi ska också se över gatubelysningen i glesbygd, säger Christer Ekendahl.

Däremot blir det inga skattehöjningar, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att ansvaret ligger hos kommunerna nu. De har fått mer pengar, påpekar han.

– Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar. Vi har tillfört 27 miljarder under mandatperioden till kommuner och landsting och sju miljarder ytterligare för 2010, säger Reinfeldt till TT.

Men blir den ekonomiska utvecklingen ännu värre håller kommunminister Mats Odell dörren öppen för mer kommunpengar.

– Vi måste ha beredskap att få komma tillbaka om det bedöms nödvändigt, säger Odell som samtidigt ger kommuner med sunda finanser möjlighet att få budgetera för underskott under ett år om de garanterar att detta återställs inom tre år.

De extra miljarderna som regeringen hittills delat ut syftar till att hålla sysselsättningen i kommunerna uppe. Hur många jobb de räddar kan inte SKL svara på.

– Någon effekt har det väl haft, säger Anders Knape.

Organisationens nya bedömning är att sysselsättningen inte alls minskar så mycket som befarat, totalt 2 000 personer i kommunerna i år och nästa år och 1 000 i landstingen.

– Vi räknar med att sysselsättningen ökar något under 2009 för att sedan minska 2010, säger SKL:s ordförande Anders Knape.

Stockholm TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons