Harvard får professur i Anna Lindhs namn

Harvarduniversitetet instiftar en permanent professur i Anna Lindhs namn. Forskaren och författaren Samantha Power blir den första att inneha den prestigefyllda befattningen.

Publicerad
”Jag kände inte Anna Lindh personligen, men jag beundrar hennes
arbete”, säger den nyutnämnda professorn Samantha Power.

”Jag kände inte Anna Lindh personligen, men jag beundrar hennes arbete”, säger den nyutnämnda professorn Samantha Power.

Annons

En av initiativtagarna bakom professuren är S. Allen Counter, professor i medicin vid toppuniversitetet Harvard i Massachusetts i USA. Han har också varit gästprofessor vid Karolinska institutet och är svensk generalkonsul för Boston och New England.
– Det här är första gången en professur får namn efter en svensk och ceremonin är nästa vecka, den 6 september, på universitetet, säger S Allen Counter.

Professuren placeras vid fakulteten John F Kennedy School of Government på Harvarduniversitetet. Författaren och statsvetaren Samantha Power blir den första att inneha professuren. Hon är redan verksam på skolan och har skrivit boken ”A problem from hell - America and the age of genocide”, som fick Pulitzer-priset 2003.
– Jag kände inte Anna Lindh personligen men jag beundrar hennes arbete och att hon tog stark ställning för mänskliga rättigheter, säger Samantha Power.
Just nu skriver Samantha
Power en bok om FN och dess
reformarbete. Hon är kritisk till Bush-regeringens syn på organisationen.
– Oavsett om USA vill eller inte måste FN fungera. Man kan inte bara använda FN för sina egna syften. Mer dialog skulle ge gemensam ökad säkerhet, säger hon.

En av donatorerna är Ericsson som bidrar med en miljon dollar. Andra donatorer är Riksbankens jubileumsfond och Stiftelsen för internationalisering av utbildning och forskning, Stint. Utrikesminister Jan Eliasson samlade in donationer under sin tid som ambassadör i Washington.
– Det är otroligt roligt att ett så prestigefyllt universitet som Harvard inrättar en professur i Anna Lindhs namn. Hon prioriterade frågor om folkrätt och det är också en prioriterad fråga för Sverige i dag, säger Eliasson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons