Högläsning bästa vägen till läslust
Läslust hos barn skapar man med högläsning. Det slår Susanna Ekström, som ärlitteraturpedagog, fast .
– I dag är många föräldrar och förskollärare väldigt inriktade på läsning och tror att det är viktigt att barnet lär sig att rabbla alfabetet. Men det viktigaste vi vuxna kan ge barnen är läslust.
Under stjärnorna i det runda turkosa rummet har några förväntansfulla barn samlats. Det är sagostund på Kulturhuset i Stockholm. När barnen satt sig till rätta på golvet börjar Mimmi Willner att med stor inlevelse läsa sagan om de tre bockarna Bruse och det gruvligt elaka trollet som hade ögon stora som tallrikar och en näsa lång som ett kvastskaft…
– I dag är många föräldrar och förskollärare väldigt inriktade på läsning och tror att det är viktigt att barnet lär sig att rabbla alfabetet. Men det viktigaste vi vuxna kan ge barnen är läslust. Och det gör man genom att läsa högt för dem. Jättemycket! säger Susanna Ekström.
Hon är litteraturpedagog och undervisar på Lärarhögskolan i Stockholm. Dessutom recenserar hon barnböcker och föreläser ofta om just högläsning.
Vi träffas hemma i hennes lägenhet i Stockholm och att det är två läsande personer som bor där råder ingen tvekan om. Väggarna är täckta från golv till tak med bokhyllor. Ett av sovrummen är helt inbäddat av barnböcker ordnade efter författare. I ett annat har Susanna Ekström samlat alla sina sagor. Där trängs Bröderna Grimm med en vackert illustrerad samlingsvolym med afrikanska sagor.
Under intervjun springer hon flera gånger iväg för att hämta en bok med en speciell tecknarstil eller en kul formulering: ”Titta på den här spännande bilden.” ”Och lyssna på det här…” utbrister hon entusiastiskt.
– Främsta anledningen till att man ska läsa högt för barn är att det är så roligt. Man märker ju också bland vuxna att tidiga läsupplevelser har betydelse. När jag såg operan Loranga, Mazarin och Dartanjang med mina barnbarn var salongen full med vuxna som troligtvis läst Barbro Lindgrens bok som små. Mina egna barn var också lite besvikna över att jag bara bjudit med barnbarnen, säger hon och skrattar.
Liksom nästan alla experter på området konstaterar Susanna Ekström att böcker stimulerar barns språkutveckling. Högläsningen berikar ordförrådet, ger barnet ett bra uttal och en känsla för hur språket låter.
– Barn som får höra böcker läsas blir dessutom ofta sugna på att själva lära sig läsa och berätta. När jag högläser för barn talar jag alltid om vem eller vilka det är som har gjort boken. Det är viktigt att förstå att den är skapad av människor, för då inser ungarna att de själva kan skriva texter eller göra bilder. Det stärker deras identitet som kreativa personer, säger hon.
Men högläsning handlar inte bara om inlärning. Det är också ett väldigt trevligt sätt att umgås, understryker Susanna Ekström. Uppkrupna i soffan med en bra bok kommer barnet och den vuxna varandra nära såväl fysiskt som psykiskt. Genom läsningen får de en gemensam upplevelse som de sedan kan prata om.
– Som vuxen får man vara uppmärksam och försöka lyssna till de berättelser som barnen ger tillbaka vid högläsningen. Deras egna reflektioner kring bild och text säger ju ofta mycket om vad som pågår inom dem, säger hon.
Så hur tidigt kan man börja slussa in barnen i böckernas värld? Enligt Susanna Ekström finns det egentligen ingen nedre gräns. För ett spädbarn kan det vara en njutning att bara höra mammas eller pappas röst. Så småningom kan man börja prata om det man ser i bilder- eller pekböcker. Man bör dock inte läsa för länge. Hellre fler korta stunder.