Kristina Olsson:Dansk ”presidentvalskampanj” väntas inför nyvalet

Kristina Olsson

Efter flera månaders rykten och spekulationer, utlyste statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsval i Danmark. Trots att vänstersidan ligger under i opinionsmätningarna, hoppas statsministern att hennes popularitet ska locka till sig de traditionella arbetarväljarna.

Kristina Olsson
Publicerad
Annons

Det har spekulerats i månader. Analyserats och diskuterat och till och med slagits vad om när den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt skulle utlysa danskt folketingsval. Klockan 11 igår klev hon in i Spegelsalen på Christiansborg och några få minuter senare var valet ett faktum. Torsdag den 18 juni ska danskarna rösta om vem som ska styra landet under de kommande fyra åren.
– Valet är klart. Tiden är den rätta. Nu är det upp till danskarna, sa Helle Thorning-Schmidt på presskonferensen där hon också berättade om hur hennes regering tagit landet ur krisen, och samtidigt kritiserade oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen för att gå till val på tvivelaktiga skattesänkningar.

Danska valrörelser brukar vara tuffare än de svenska, och den kommande valrörelsen är inget undantag. Med en opinion där 48 procent stödjer det röda blocket och 52 procent det blå, så är det bäddat för tre veckor där alla knep är tillåtna. Många kommentatorer pratar redan om hur de två största partierna, Socialdemokraterna och Venstre, kommer att vilja göra valrörelsen till en presidentvalskampanj mellan Thorning-Schmidt och Løkke Rasmussen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons