Varannan barnmorska jobbar deltid

Över hälften av Stockholms barnmorskor jobbar deltid. Ingen annan personalgrupp inom vården har en så hög andel deltidsarbetande. Usla arbetsvillkor, ett stort eget ansvar och dåliga löner är de viktigaste förklaringarna, säger barnmorskorna själva.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Stockholm har länge dragits med en brist på legitimerade barnmorskor och när nu privata BB Sophia öppnar på Östermalm i början av mars blir bristen extra påtaglig. BB Sophia har under hösten rekryterat den personal man behöver vilket lett till stora personalluckor på de nuvarande förlossningsklinikerna. Enligt en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort saknas det ungefär 60 barnmorskor inom förlossningsvården i Stockholms län. Dessutom fattas ett tiotal barnmorskor inom mödrahälsovården och på ungdomsmottagningarna.

Men enligt landstingets personalstatistik visar det sig också att bara omkring hälften av alla barnmorskor jobbar heltid. De andra arbetar deltid, många på 75 procent men också 50 procent. I den här statistiken sticker barnmorskorna ut. Snittet bland övriga personalgrupper inom vården ligger på 15 procents deltider.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons